• Polis och räddningstjänst vill ha mindre att göra: med reflex och lyse minskar olycksrisken betydligt. Foto: Julia Kimell

Reflexer och lysen delades ut

Cyklister och gående måste synas bättre i mörkret

Cyklister och gångtrafikanter blir nästan osynliga i höstmörkret. Med rätt lyse och reflex kan många olyckor undvikas. Polisen delade därför förra veckan ut cykellysen och reflexer tillsammans med räddningstjänsten och Linköpings och Norrköpings kommun.

För fjärde året i rad drivs kampanjen för en förbättrad trafiksäkerhet genom ökad synlighet i mörkret.

– Vårt syfte är att tillsammans med andra aktörer i samhället skapa säkerhet, öka kunskap om trafiksäkerhet och förändra attityd och beteende till ett trafiksäkert beteende, säger Ulf Lago ställföreträdande räddningschef.

Cyklister i blindo

Cyklister brukar vara säkra på att de ser bra i mörker, men det är inte lika lätt att få syn på dem. Med cykellysen och reflexer blir kommunikationen mellan olika trafikanter mycket bättre och olycksrisken minskar.

– Vi stannar både de som har lyktor och de som saknar. De som inte har lysen får det av oss och de andra belönas med reflexer. Det brukar vara uppskattat och ungefär 2 000 reflexer delas ut varje år i Linköping och Norrköping. Det är verkligen viktigt att synas, ett reflex gör enorm skillnad. I städerna är det upplyst och folk tänker att de syns bra utan, men så fort de kommer in på en mindre gata kan det bli jättemörkt. Reflex är ett enkelt sätt att förhindra olyckor, avslutar Ulf Lago som tror att vi kan bli bättre på att bära reflex.