• Nero F Enquist är projektledare för den Regnbågsvecka som just nu är i full gång i Linköping. Foto: Dennis Petersson

Regnbågens alla färger har intagit stan

"Alla personer ska få sin plats i Linköping på samma sätt som alla färgerna i regnbågen har sin plats". Så förklarar projektledaren Nero F Enquist den ideella föreningen RFSL Linköpings vision, och tanke bakom regnbågsveckan, som just nu är i full gång. En färgsprakande vecka för alla där HBTQ-frågorna står i centrum.

Redan i fredags smygstartade den så viktiga veckan. Med regnbågens färger fick flera övergångställen runt om i Linköping nytt liv, och gav ett smakprov inför den stundande folkfesten. Trädgårdstorgets så trafikerade stråk blev en symbol för den satsning som kommunen valt att göra på det arrangemang som de ideella föreningarna "RFSL Linköping" och "Ett Linköping för alla" ligger bakom.

– Som man kanske lägger märke till heter det inte prideveckan, utan regnbågsveckan. Tanken är att istället för att göra någonting som bara är för HBTQ-communityt så gör man någonting som är för hela Linköping samtidigt som man centrerar sig runt de här frågorna, säger projektledaren Nero F Enquist och fortsätter:

– Vi har en liten vision som vi jobbar med och det är att alla personer ska få sin plats i Linköping på samma sätt som alla färgerna i regnbågen har sin plats, men i år fokuserar vi speciellt på HBTQ-flyktingar och deras tuffa situation.

Stor final

I måndags invigde kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund veckan som har sin stora final på lördag. Då går den årliga paraden av stapeln, från Biskopsparken via Stora Torget och Trädgårdstorget för att sedan avslutas vid Trädgårdsföreningen där det anordnas massvis av aktiviteter under hela dagen. På kvällen intar schlagerikonen Magnus Carlsson scenen, som pricken över i:et, men innan dess fylls dagarna med föreläsningar, workshops, panelsamtal och andra kunskapsfyllda programpunkter.

– Vi vill nå ut till hela Linköping, vi vill att det ska vara en vecka för alla, det känner jag är det viktigaste, säger Nero F Enquist och fortsätter:

– Sedan vill vi även nå ut mitt vår hjärtefråga i år, HBTQ-flyktingarna, att folk ska in och stötta. Jag tror att den här staden har så otroligt mycket att ge för de här människorna som genom en tuff väg tagit sig hit. De ska kunna känna att det här är en bra och schysst stad där vi vill stanna kvar, och det tror jag även Linköpingsborna vill.

Höjt ribban

Den första paraden tågade genom Linköping för elva år sedan, men Regnbågsveckan är betydligt yngre, då Emil Åkerö och Christer Felix tog initiativet för cirka tre år sedan. Nu har arrangörsföreningarna höjt ribban och den nuvarande projektledaren tycker att de lyckats.

– Jag är supernöjd med innehållet, men sedan är det ju Linköping som publik som får avgöra i slutändan. Vi hoppas att alla kommer och tar del av allt det våra fantastiska och peppade aktörer erbjuder, avslutar Nero F Enquist.