• Elin Hedén och Emy Wahlqvist från De Geergymnasiet vann tävlingen i Norrköping i höstas. Deras reklamfilm rullade på SF under november månad. Foto: Kajsa Nilsson

Reklamfilm mot rökning

Är du ung, går i grundskolan eller gymnasiet och vill få din film visad i ett större format så har du chansen nu när landstinget drar igång filmtävlingen ”No smoke”.

Tävlingen startade redan i höstas då Norrköpings ungdomar fick möjlighet att tävla. Där fick man in tio bidrag. Filmerna ska göras som en reklamfilm och ta ställning mot rökning. Den vinnande filmen visas sedan på SF Filmstaden i Linköping.

Tio bra filmer

– Samtliga bidrag höll mycket hög klass och vi hade velat visa samtliga men det gick så klart inte, berättar Sofie Drake, kommunikatör på just landstinget. Filmens speltid måste vara exakt 50 sekunder för att SF ska kunna använda den i sin reklamslinga. Musik får användas men den måste vara egenproducerad på grund av upphovsrätten. Innehåller filmen musik som ungdomarna inte äger rättigheterna till kan vi inte visa filmen. Filmen ska vara i HD-format och man kan använda vad man har till buds. Det spelar ingen roll om det är en filmkamera eller en smart telefon.

Kreativa unga

– Unga är så kreativa och det här är ett bra sätt att få ut information om att det faktiskt inte är särskilt bra att röka, avslutar Sofie Drake.

Bidragen ska vara inskickade senast den 30 april. Mera information om tävlingen finns på landstingets hemsida.