• Linn Christoffersen och Rebecka Bergström spelar för Hjulsbro IK och har spelat fotboll i sju respektive sex år. Gemenskapen och att dela glädjen och besvikelsen i vinster och förluster med lagkamraterna är det de gillar med fotbollen. Foto: Tommy Pettersson
  • Maja Hagberg fick ont i foten och fick gå av planen en stund, men siktar på att spela så mycket hon kan i helgen ändå. Foto: Tommy Pettersson
  • Cirka hälften av lagen i Winning Ground kommer från Östergötland och hälften från övriga delar av mellansverige. Under fredagen mötte Hjulsbro IK bland annat ett lag i från Järfälla. Foto: Erica Månsson
  • Peter Green och LFC börjar nu planera för Winning Ground 2018. Foto: Tommy Pettersson
  • Plastbollsfotboll var en skojig avkoppling från matcherna. Foto: Foto: Tommy Pettersson
  • Drygt 500 Winning Ground deltagare i parad genom stan drog till sig uppmärksamheten. Foto: Tommy Pettersson
  • Bröderna Andreas och Thomas Ravelli, födda i Vimmerby, hade fullt upp med autografskrivning. Foto: Tommy Pettersson

Rekord igen för Winning Ground

Över 600 deltagare

Winning Ground är över för denna gång och i år var det fler lag och fler deltagare från flera föreningar som var med än tidigare år.

Drygt 600 tjejer i åldrarna 10-12 år har spelat fotboll i tre dagar på planerna vid Stångebrofältet. Drygt hälften av lagen i Winning Ground är Östgötaklubbar men turneringen växer och i år var den andra hälften bestående av föreningar från andra län.

Succén fortsätter 2018

Det var fjärde året som fotbollsfestivalen arrangerades och i år var LFC för första gången huvudman. LFC har dock ända sedan starten 2014, då Östergötlands fotbollsförbund var huvudman, haft en stor roll i festivalen.

Planerna man spelar på är uppkallade efter LFC-spelare och flickorna fick under söndagen chans att träffa spelarna för autografer, tips och inspiration. Under söndagen öppnade även spelarna upp sina omklädningsrum och visade SM-pokalen.

Umgås med kompisar och träffa nya

Maja Hagberg, Rebecka Bengtsson och Linn Christoffersen var tre av de unga flickor som deltog i Winning Ground. Att umgås med kompisarna och få chans att möta lag utanför Östergötland är det som lockar dem mest med att delta i fotbollsfestivalen.

12-åriga Linn Christoffersen från Hjulsbro IK var med i Winning Ground för andra året.

– Det är kul! Jag tycker att det är roligt att få möta lag från andra delar av Sverige, säger hon.

– För mig är det första året jag är med. Det är kul att få spela så mycket matcher och att så många sover över fast vi bor här. Man får mer tid att umgås med kompisarna. säger Rebecka Bergström, 12, som spelar i samma lag.

Spelade trots ond tå

Lagkamraten Maja Hagberg klev av planen under första matchen på fredagen på grund av smärta. Hon hade dagen innan skurit upp tånageln, men var ändå fast besluten att spela så mycket som möjligt under helgen ändå.

– Det är väldigt roligt, säger hon.

Parad genom stan

Nytt för i år var bland annat en konsert med Benjamin Ingrosso i Konsert och kongress på lördagskvällen. Dessförinnan hade spelarna i sedvanlig ordning marscherat genom centrum vilket väckte stor uppmärksamhet och munterhet bland Linköpingsborna.

– Nu börjar vi att arbeta för Winning Ground nästa år för att den ska bli Sveriges bästa festival, säger Peter Green, som är marknadsansvarig i LFC och ingår i festivalkommitén.