• Karl Walheim i fokus på väg upp för Vallabacken: Foto Matilda Sundin
  • Vinnare av fem kilometer Frida Michold och Karl Walheim. Foto: Niklas Björk.
  • Vinnare 10 kilometer Emelie Larsson Rasmus Elmelid. Foto: Niklas Björk
  • Högt tempo i backarna Foto: Matilda Sundin

Rekordhögt deltagande

283 deltagare tog sig runt banan i LiU-loppet

Nu bidrog troligtvis snöfall och regn till att det blev ett stort antal som inte kom till start men trots vädret nådde deltagarantalet upp till 283 st, vilket är precis under höstens höga notering och enligt det officiella resultaten var det också 283 personer som tog sig runt.

 Det är lätt att konstatera att intresset för löpartävlingar är fortsatt högt i LiU -loppet. Banan i LiU-Loppet är en fem kilometerbana som löper runt Campushallen mot Vallamassivet, runt i Vallaskogen och tillbaka mot Campushallen. I klassen 10 km är det två varv av samma bana, håll höger vid varvningen för att komma ut på nästa varv. Start och mål är samma för samtliga klasser. Banan är märkt med snitsel, skyltar och funktionärer som visar rätt väg.

Backpriset

Årets lopp drog både killar och tjejer och deltagare från tonåring till 60+ var med och sprang. Efter loppet bjöds deltagarna på energipåfyllnad samt gratis massage av Campushallens massörer som på grund av vädret flyttat inomhus och många löparben fick sig en omgång för att påskynda återhämtningen efter den fysiska ansträngningen.

– Den löpare som har med sig en back in i mål vinner ett pris. Studentanpassning och lite knasigt och ganska annorlunda och kul och fungerar som ett slags spurtpris, säger Pia Carlsson, verksamhetschef på Campushallen/LSIF. Årets backprisvinnare var Fredrik Johansson och Sara Rönnby.

– Jag satsade på backpriset i år. LiU-loppet är för löpare på alla nivåer och det är en härlig stämning säger Sara Rönnby.

LiU-loppet arrangeras av fyra studentidrottsföreningar vid Linköpings universitet, LiU AIF, LiTHe Syra, LiTHe Vilse och Campushallen/LSIF. Det som förenar de fyra föreningarna är att de brinner för löpning och delar av verksamheten är konditionskrävande. Föreningarna erbjuder sina medlemmar olika träningspass inne i Campushallen under året och samlas som arrangörer kring just denna tävling två gånger per år.

– Det är kul att se hur snabb jag kan bli. Det finns inget bättre, att känna kickarna från träning och frihet. LiU-loppet är lättillgängligt, välarrangerat och en fin och kuperad bana, säger Frida Michold, student och – vinnare i damklassen på 5 kilometer.

Karl Walheim, som också är student uppskattar att loppet är gratis och att det blir bra och välordnad träning. Båda vinnarna i 5 km-klassen är med i LiU Elit som är Linköpings universitets satsning på elitidrott med fokus på löpning och orientering. En satsning som verkar ge goda resultat.