• En förväntansfull projektledare, Johan Bergerfalk. Foto Leif Larsson

Rekordintresse för SM-veckan

Den 6 - 13 juli är det dags för SM-veckan sommar i Norrköping och intresset är rekordstort. Mästerskap i hela 49 idrotter väntas avgöras under veckan vilket är betydligt fler än på ett sommar-OS.

I söndags var det kickoff för sommarens SM-vecka i Norrköping med representanter från samtliga deltagande idrotter.

Fortsätter att växa

Det är första gången SM-veckan arrangeras i Norrköping och målet är att skapa en folkfest i staden. Sommarens upplaga i Norrköping ser ut att bli större än någonsin. Totalt 49 idrotter finns i dagsläget med i det preliminära programmet. Det är åtta fler än på den tidigare rekordveckan i Borås 2014 och knappt 20 fler än på sommar-OS i London 2012.

– Ett femtiotal idrotter, en taggad stad blandat med massor av familjeaktiviteter och konserter på Idrottskalaset kommer göra det här till den bästa SM-veckan någonsin, säger Johan Bergerfalk, projektledare för SM-veckan på Norrköping kommun.

Världsstjärnor samlas

Världsstjärnorna från simningen tävlar som vanligt om guldmedaljerna. Det finns också flera nya inslag med, bland annat flaggfotboll, islandshäst och rullstolstennis.

– SM-veckan växer för varje år och det är glädjande att fler, för SM-veckan, nya idrotter finns på plats i Norrköping.

Vi kan se fram emot högkvalitativa SM-tävlingar och med bredden av alla de idrotter som finns på plats har vi alla bitar på plats för en fantastisk publik- och idrottsfest, säger Annika Nykvist, Riksidrottsförbundets projektledare för SM-veckan.

Visas på tv

För den som inte kan vara på plats i Norrköping går det att följa många av tävlingarna via SVT.

– Mycket arbete återstår. Det här är en enorm utmaning, inte minst logistiskt sett, såväl för Norrköping som för Riksidrottsförbundet och oss på SVT. Men tack vare det stora engagemang som finns i Norrköping, den vilja och den kunskap som finns hos alla som jobbar med evenemanget är jag övertygad om att årets SM-vecka kommer att ge något alldeles extra för både publiken på plats och tv-tittarna,

säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.