• Ann-Charlott Feldt, en av författarna. Foto: Stefan Hedström
  • Den nyutgivna boken om Brask. Foto: Stefan Hedström

Renässansman blir bok

Biskop Brasks 500-årsjubiléum fortsätter att firas. Nu släpps en antologi till hans ära där man lär att han är bra mycket mer än sin berömda lapp.

Jubiléet har haft innehåll av allt från vandringar och teater, gammaldags gästabud till den nu släppta boken från Stiftshistoriska sällskapet i Linköpings stift.

En spännande tid

1500-talet var en turbulent tid för Sverige. Man satt mitt emellan två stolar; mellan att vara ett katolskt eller ett protestantiskt land och mellan påvemakt och kungamakt. Biskop Hans Brask befann sig i korselden och det är också där som läsaren hamnar. Brask har kallats den första svenska renässansmannen och det är hans rika idévärld vi får ta del av i boken.

Boksläppet

Boken är en gedigen sak som i kapitel efter kapitel skrivna av olika författare förklarar en 1500-talsmans tankevärld och hans samtid. Brask liksom andra betydande stormän var på resande fot under stora delar av sitt liv, vilket förklarar varför den högre klassen hade många bostäder utspridda över landet. Ann-Charlott Feldt, arkeolog vid Östergötlands museum, har gjort en djupdykning kring hans bostäder runt Munkeboda och Noor.

– Det krävs arkeologiskt arbete för att få förståelse kring herrgårdarna i området, vad som låg var, och vem som ägde vad. Man skulle också behöva göra en datering av stenhusgrunderna för att öka kunskapen om herrgårdarnas kronologi, menar Ann-Charlott Feldt.

Det finns med andra ord mer att upptäcka kring den mytomspunne mannen och säkert har våra kunskaper vuxit än mer i tid för hans 1000-årsjubiléum.