• Under resan föreläste Julie Tran om ungdomsperspektivet. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Resan som gjorde skillnad

I mars åkte Linköpingsbon Julie Tran till Burkina Faso för att arbeta med unga politiker. Och nyligen har stora förändringar skett i landet, mycket tack vare ungdomarna som Julie Tran träffade.

– Det skulle vara jättekul att åka tillbaka och vara ett stöd för dem. Jag vill vara med och se när de unga förändrar Burkina Fasos historia, säger Julie Tran, ordförande för Centerstudenter International.

Utveckla demokratin

I riksdagen har varje parti i dag en partianknuten organisation, förutom Sverigedemokraterna. Endast partier som har varit med i riksdagen under en hel mandatperiod kan ansöka om pengar från Sida, vilket innebär att även Sverigedemokraterna kan göra det nu. Centerpartiets Internationella Stiftelse, CIS, är en av de partianknutna organisationerna som jobbar med utveckling av demokrati och mänskliga rättigheter i Afrika och östeuropeiska länder. CIS fokuserar på att stödja kvinnors och ungdomars rättigheter och politiska deltagande. För närvarande jobbar CIS i Burkina Faso, Benin, Niger, Mali, Malawi, Bosnien – Hercegovina samt Vitryssland.

Föreläste om ungdomsperspektivet

I mars flög Julie Tran till Burkina Faso för första gången. Hon medverkade i ett treårsprojekt som är ett samarbete mellan CIS och I’institut General Tiemoko Marc Garango, IGD. Varje år kommer medlemmar från CIS till Burkina Faso. Målet är att göra skillnad. De ger råd, utbildning och nätverkande. Julie Tran var i Burkina Faso under några dagar och föreläste om ungdomsperspektivet, hon berättade bland annat om hur ungdomsförbunden ser ut i Sverige.

– De tyckte att det var jätteintressant att vi har egna loggor. Det visar verkligen hur självständiga vi är, säger Julie Tran och berättar att de började skissa på egna logotyper.

”Tar inte vara på ungdomarnas kapacitet”

– Ungdomsförbunden arbetar helt annorlunda i Sverige jämfört med i Afrika. Där anser man att de äldre är de visa, vilket är kulturellt och traditionellt, så de måste både bekämpa det och den politiska strukturen. De tar inte vara på ungdomarnas kapacitet och kunskap. I Sverige har många ungdomar svårt att påverka inom partiet, och då kan man tänka sig hur svårt det är för de unga i Afrika, förklarar Julie Tran.

Hon fick höra historier om att ungdomar endast får vara med när de ska störa oppositionen eller dela ut flygblad.

Presidenten som avgick

Men resan gjorde avtryck. Den 21 oktober gick regeringen ut med ett förslag om att förlänga mandatperioden för den sittande presidenten. Då hade han varit president i 27 år.

– Det fick befolkningen att koka över. Den 28 oktober började man att demonstrera, och sedan avgick presidenten efter några dagar. Många av ungdomarna som har demonstrerat ingick i programmet, IGD, som vi har arbetat med, så det visar vad vi har bidragit med från svenskt håll. Och i tv har man berättat om att IGD har fostrat en ung generation som vill ta över och ser orättvisorna, berättar Julie Tran.

Hon har som mål att åka tillbaka till Burkina Faso efter jul.