• Elisabeth Lagvik från Flygvapenmuseum laddar inför nostalgihelgen i 60-talsköket på Flygvapenmuseum. Foto: Fanny Miles

Resan tillbaka till sextiotalet

Under den kommande helgen återupplevs det glada sextiotalet på Flygvapenmuseum då nostalgihelgen ”Back to the 60s” kommer åter. – Vi har ett fullspäckat program med aktiviteter som belyser sextiotalet ur olika perspektiv, berättar Elisabeth Lagvik, enhetschef för publika enheten på Flygvapenmuseum.

Även om Flygvapenmuseum sätter fokus på det svenska flygvapnet ser de det ändå som en del av deras åliggande att visa på den samhällsutveckling som skett sedan pionjärtiden.

Samhället och flygvapnet

I Kalla kriget utställningen får man som besökare inte enbart lära sig om den rädsla människor bar med sig utan också om hur samhället såg ut i stort under senare halvan av 1900-talet.

– Vi lyfter de olika decennierna för att visa bland annat flygvapnets utveckling men också samhället i ett större sammanhang, säger Elisabeth Lagvik.

Rama in alla decennier

Det är andra året som nostalgihelgen anordnas. I fjol stod 1950-talet i fokus då nära 3000 besökare kom för att återuppleva husmorstips och rock'n'roll. Nu tar istället det glada 60-talet plats med veteranbilar, flyguppvisning och Beatleshits.

– Det blir flyguppvisning med Tunnan, Draken och ett SK60, typiska inom flygvapnet under sextiotalet. Dessutom vill vi att så många som möjligt med veteranbilar kommer och ställer upp sig utanför, upplyser Elisabeth Lagvik.

Glad pop

Bandet Liverpool, vars expertområde kommit att bli gamla Beatlesdängor, rockar loss som avslutning på lördagen och under båda dagarna är det försäljning av loppisgrejer och antikviteter från 60-talet.

– Utställningar brukar oftast vara ganska stillsamma. Levande akter hör oftast inte till. Det är därför vi gör det här för att det ska livas upp lite, poängterar Elisabeth Lagvik.

All the way

Trippen tillbaka till sextiotalet pågår både under lördagen och söndagen och Elisabeth Lagvik låter hälsa att besökarna gärna får klä upp sig á la sextiotal. Har man inte rätt attiraljer hemma kan man alltid låta sig stajlas på plats, eller varför inte rentav låta sig gaddas.

– Elever från Anders Ljungstedts gymnasium kommer och stajlar enligt sextiotalsmodellen för den som vill. En tatuerare finns på plats också om man vill tatuera något sextiotalstypiskt och även en barberare kommer vara där. Det blir många olika aktiviteter under helgen och jag hoppas att många lockas av detta evenemang, säger Elisabeth Lagvik.