Resehysteri råder

Kallaste våren på 150 år

Våren och den inledande försommaren har ovanligt kall och värmefattig. Därav råder det nu resfeber hos resebyråer.
Försäljningen hos resebyråerna har den senaste månaden rusat i höjden och ökat med 20 procent. Anledningarna är flera men att temperaturen på dagarna varit de kallaste på 150 år har säkert bidragit.

- Den rekordregniga och kalla våren har skapat resehysteri hos många. Kunder köade i Tickets butiker i helgen och bokningarna online och per telefon skjuter i höjden, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket i ett pressmeddelande.

Midsommar avgör

Vädret kring midsommar sägs ofta vara avgörande för hur sommarresandet blir. Årets rekordkalla vår i kombination med regnrekord har dock lett till att det redan i början av maj blivit rusning efter sommarresor. I både Stockholm och Göteborg har det varit regnigaste maj på flera hundra år.

- Det är inte så konstigt att många vill resa bort till sol och värme efter denna blöta kyliga vår. De vågar inte chansa på att de får sol och värme i sommar utan flyr till varmare breddgrader på semestern, säger Karin Starkman Ahlstedt. Kreta, Mallorca och Split är de resmål som ökat mest bokningsmässigt under sista veckorna i maj. Den som vill åka bort i sommar ska inte vänta för länge med att boka, då resorna går åt snabbt.

Tar aldrig slut

- Resor tar aldrig slut, men den som väntar länge måste vara lite mer flexibel i sina val. Hittar du inte någon lämplig charterresa kan du till exempel plocka ihop egna paket med flyg, hotell och transfer. Det ger fler valmöjligheter och kan även bli billigare under högsäsong, säger Karin Starkman Ahlstedt.