• Toni Filip driver Restaurang Ros med sin fru Janan Poles. Foto: Dennis Petersson
  • År 2006 började de från noll och har successivt utökat verksamheten. Foto: Dennis Petersson
  • Numera är även källaren öppen för middagsgäster, inom en snar framtid finns här även en spansk bar. Foto: Dennis Petersson

Restaurangägarna började från noll

För tio år sedan öppnade Restaurang Ros sina portar på Klostergatan i Linköping. I samband med jubileet slutfördes en stor satsning i lokalen som givit plats åt dubbelt så många gäster. Numera är nämligen källaren även en del av serveringsytan. "Vi har sakta men säkert utökat hela tiden", säger Tony Filip.

År 2000 kom Tony Filip från Irak till Sverige med sin fru Janan Poles. Sex år senare tog de en chansning och påbörjade det projekt som idag är den Spanieninfluerade Restaurang Ros i Linköping, en restaurang som av sina gäster är omåttligt populär.

– Vi hade inga pengar utan lånade, vi startade från noll kan man säga. Därefter har vi sakta men säkert utökat hela tiden, säger Tony Filip och fortsätter:

– Vi har vuxit alldeles lagom mycket, vi är nöjda, bara vi klarar oss. Många gäster säger att vi serverar den bästa maten i stan, men jag kan ju bara utgå från vad de säger. Jag tror det beror på att vi bara använder färska råvaror av det absolut bästa slaget.

Största satsningen

Under mer än tre år arbetade ägarna med att färdigställa den största utökningen sedan starten. I samband med tioårsjubileet öppnade de upp till källaren som numera gör att lokalen rymmer dubbelt så många gäster, dessutom finns ett rum för större sällskap. 

– Det känns väldigt bra, men vi är trötta, det har varit mycket att göra, men om en månad ungefär ska vi öppna en spansk bar här i källaren, säger Toni Filip och avslutar:

– Efter det vill jag inte utöka mer, jag är nöjd med livet. Jag vill bara klara mig tills jag blir pensionär.