• Alexander Davidiadis i serveringstagen i sin restaurang El Greco i Sturefors. Om ett par år bygger han en ny restaurang i närheten med många nya finesser. Foto: Leif Larsson
  • Alexander Davidiadis har haft sin krog i 20 år och för 13 år sedan byggdes denna pubdel till. Foto: Leif Larsson

Restaurangen blir som ny igen

Ett 20-årsjubileum har firats i år och då introducerades en ny meny. Om ett par år byggs en ny restaurang i närheten av var den nuvarande är belägen. El Greco i Sturefors vilar inte på lagrarna.

– Det händer grejor i Sturefors, fastslår Alexander Davidiadis, ägare och restaurangchef på El Greco, och menar både den egna verksamheten och att det i Sturefors de närmaste åren ska byggas hundratals bostäder.

Han tycker det är bra att ha sin restaurang/pub/pizzeria i Sturefors strax utanför Linköping.

– Det fin gemenskap här, det är lugnt och en vacker plats. Och om några år kommer det att se helt annorlunda ut här, påpekar Alexander.

Han har haft sin krog i 20 år och i augusti firades de första två decennierna.

– Vi hade en del erbjudanden och passade också på att att introducera en ny meny med många nyheter. Bland annat oxfilé och fläskfilé på planka och en ny sorts hamburgare, en grillad 200-grammare med olika tillbehör. Vi började också att grilla all mat i grill och inte på stekbord. Maten blir godare och inte så fettig, redogör han.

Grekisk touch

I verksamheten ingår också pizzeria och en pub som man byggde i en egen speciell stil 2001.

– Vi får ofta höra av kunderna att vi har god kvalitet och bra kvantitet på våra pizza och kebab. Puben är välbesökt på fredagar och lördagar och när LHC spelar, berättar Alexander.

Restaurangens namn El Greco är spanska för Greken och namnet på en berömd grekisk konstnär som flyttade till Spanien. Alexander är från Aten och har tagit med sig lite av sitt Grekland till Sverige. I restaurangen är inredningen grekisk i tavlor, foton, gardiner och färger. Och så spelas det grekisk musik.

– Vi försöker också ha en grekisk touch och grekiska smaker i de maträtter som tillåter det, som grillspett och kycklingspett. I vår tzatziki har vi vitlök så det sjunger om det och fin olivolja. Tzatzikin är populär, vi säljer 5-10 liter i veckan och ibland kommer folk in enbart för att köpa två-tre burkar av den.

Kvaliteten viktig

För Alexander är kvaliteten på maten ytterst viktig. Han väljer bästa tänkbara råvaror och i köket har han vass matlagningskunskap.

– Vad som än händer så tummar jag inte på kvaliteten. Det finns inget annat alternativ för mig. Kunderna är som vänner och när jag bjuder hem vänner så vill jag bjuda på mat av hög klass, poängterar krogägaren och kocken som var en av de första att starta pizzeria i Linköping på 1980-talet..

Fem personer är anställda på El Greco och rörelsen står inte still. Förra året tog Alexander över badkiosken i Sturefors där det serveras mat, läsk, glass och i vissa fall kan gästerna handla pizza. Och nu ska en ny restaurang byggas. Det blir en tillbyggnad i det närliggande huset som hyser Ica. Senast våren 2016 är det dags.

– Vi gör om menyn och restaurangen en hel del och skaffar uteservering. Nuvarande restaurang byggde vi 1994 och den är bra men nuförtiden bygger man restauranger på ett annorlunda sätt, mer kvadratmeter-effektivt. Det blir ett nytt kök och ny maskinpark som blir snabbare, mer energisnål och miljömärkt, berättar Alexander Davidiadis och avrundar:

– Det blir spännande och en utmaning.