• Restaurangparet Read och Didmona Yalda har stora planer för den nya restaurangen Merwah, som snart öppnar i Sangrias forna lokaler. Foto: Dennis Petersson
  • Den orientaliska stilen är viktig. När besökarna stiger in på restaurangen ska det vara som att färdas till ett annat land. Foto: Dennis Petersson
  • Det ska vara ett tvättäkta libanesiskt restaurangkök. Foto: Leif R Jansson/TT
  • Sangrias spanska stil har bytts ut mot en helt annan atmosfär. Foto: Dennis Petersson

Restaurangen förbereder öppning

"Det ska vara som i Libanon"

Sangrias spanska stil ut, den libanesiska matkulturen in. När besökarna kliver in på Raed och Didmona Yaldas nya restaurang ska det vara som att färdas hela vägen till Libanon. Efter öppningen inom kort hoppas de att Merwah ska vara namnet på Linköpingsbornas läppar.

I flera år har restaurangparet letat efter den perfekta lokalen, kontakter har förts, men inget har klickat. När möjligheten öppnade sig på Platensgatan, i den forna restaurangen Sangrias gamla lokaler, tvekade inte Raed och Didmona Yalda en enda sekund. Läget var perfekt, men stilen fel, så hantverkarna sattes genast i arbete.

– Jag tycker att Sangria alltid har varit en bra restaurang, men vi har alltid velat satsa på den libanesiska maten, så nu tog vi chansen att förverkliga våra drömmar, berättar Raed.

En upplevelse

Det mesta har förändrats, tapeter, golv, ja allt utom taket. Didmona har en tydlig bild av hur hon vill att resultatet ska se ut, det ska vara något annorlunda, det ska vara en upplevelse för gästerna.

– När man kliver in genom vår dörr ska det kännas som att man kliver in i ett helt annat land. Den orientaliska känslan är viktig, med mycket mönster och varma färger. Det ska kännas som att man är i Libanon helt enkelt, säger Didmona och visar upp kuddhörnan där restaurangbesökarna kommer att ha möjlighet att sitta på golvet, allt för att höja den libanesiska känslan ännu mer.

Som tapas

Konceptet kommer att bygga på att besökarna delar på maten, likt en tapasbar. Innan grillmenyn, bestående av allt från kött, lamm, kyckling, fisk och räkor, serveras så väl kalla som varma smårätter, som helt följer den libanesiska matkulturen.

– Libanesisk mat är ju en stor grej, man behöver inte åka långt utanför Linköping för att märka det, men här finns den inte på samma sätt, och den är verkligen värd att sticka ut. Folk ska veta vad det är för något, och jag tror verkligen att efterfrågan finns här, säger Raed.

Förbereder öppning

Nu är det endast den sista lilla touchen som återstår, sedan hoppas ägarparet äntligen kunna inviga restaurang Merwah. Den 25 februari är målet, om allt går som det ska.

– Vi hoppas att Merwah ska bli en stjärna här i Linköping, att alla ska känna till den. Det är vår dröm.