• Joseph Dang driver tre restauranger, däribland Tegelvalven, en unik och aningen undangömd restaurang. Foto: Dennis Petersson
  • Julbordsperioden är restaurangens absoluta högsäsong, och då står givetvis snapsen redo på bardisken. Foto: Dennis Petersson
  • Det är en unik miljö med stenväggar och gammaldags stil. Foto: Dennis Petersson

Restaurangen som huserar i skymundan

Ta en lokal som är helt isolerad från mobiltäckning, sätt den i en byggnad som påminner om gamla tider och gör det i en miljö med forsande vatten och röda husknutar, då har du Tegelvalven. En restaurang som huserar i skymundan, men den relativt nya ägaren Joseph Dang hoppas hitta ett koncept som lockar matgästerna bort från stadskärnan. – Folk måste hitta hit på kvällarna, säger han.

På Sandbäcksgatan, strax söder om Linköpings innerstad, ligger restaurang Tegelvalven. Med en slående närhet till sjukhuset, och med mängder av studenter som rör sig i området, är det variationsrika matstället en framgångsrik lunchaktör. För nästan exakt ett år sedan tog Joseph Dang över verksamheten, vilket blev hans tredje i ordningen efter "Bergas sushi och wok" och "Dang sushi" på Torggatan.

– Jag älskar mat, det är livets njutning. När jag är ute och reser är det bara mat som gäller, det är en av de viktigaste sakerna för oss människor, och då känns det meningsfullt och viktigt att servera bra mat, säger restaurangägaren.

En ren slump

Det var år 1992 som Joseph Dang, född och uppvuxen i Vietnam, satte sina fötter i Sverige för allra första gången. Han jobbade som FN-översättare i Hong Kong när han en dag fick förfrågan om att jobba för en svensk delegation. Han tog chansen och sedan dess har han blivit kvar i landet som till en början var helt okänt för honom.

– Jag frågade: "Sverige? Vart ligger det?". Jag hade verkligen ingen koll alls på Sverige då, men trots det tackade jag ja, och hela min familj följde med mig hit. Att jag sedan skulle hamna inom restaurangbranschen trodde jag aldrig, det var av en ren slump, säger Joseph Dang. 

Praktikplats

Det började för exakt 20 år sedan, som praktik på en restaurang i Linköping, därefter har karriären bara rullat på. Nu befinner sig Tegelvalven i sin absoluta högsäsong när det populära, och traditionella, julbordet serveras. Omkring 1 000 platser är bokade i skrivande stund.

– Det här är ingen restaurang som personer bara hoppar in på, den ligger för undangömt. Vår nästa utmaning är att komma på en ny affärsidé för att locka hit besökarna på kvällarna, luncherna är redan etablerade. Kanske är lösningen en kvällsbuffé som passar för alla plånböcker, det återstår att se, säger matentusiasten och avslutar:

– Vi lagar vår mat med omsorg och dessutom kan man verkligen koppla av här, lokalen är helt internetfri. Här kan man fokusera på maten, på sin partner och på sig själv. Jag tycker vi måste bli bättre att ta tillvara på matstunden och den tid vi har tillsammans.