• 50-talsköket är det som Johanna är mest nöjd med i sin lägenhet.
  • Ett notställ fungerar fint som hållare till kokboken!
  • Matbordet och stolarna hittade Johanna på loppis och målade vita.
  • Gamla skolplanscher är en stor favorit. Över sekretären hänger en med insekter.
  • En gammal dörr agerar sänggavel. Kul och enkel idé!
  • Dags för fika. Johanna älskar att baka och har ofta frysen full. Pasteller och prickigt ger en härlig retrokänsla.

Retrocharm mitt i stan

Johanna bor så nära Linköping city man kan komma. Mitt på Trädgårdstorget för att vara exakt. Här har hon inrett sin charmiga lägenhet med noggrant utvalda prylar – som gärna får ha en historia.
Det är inte helt enkelt att hitta hem till Johanna. Men efter ett antal trappor och flera portar kommer man upp på ett tak med en liten charmig uteplats. Här brukar Johanna och hennes kompisar sitta och grilla på sommaren. Bara ett stenkast från Linköping folktätaste gata.

– MIN KOMPIS BOR i samma hus och genom henne fick jag kontakt med tjejen som bodde i den här lägenheten före mig. Jag träffade henne på innergården en dag och sa att hon gärna fick höra av sig om hon skulle flytta. Det var precis vad hon gjorde. Och sedan hade jag sådan tur att jag fick ta över kontraktet, berättar Johanna.
Johanna föll, precis som de flesta som besöker lägenheten, för de charmiga 20-talsdetaljerna som finns bevarade i stort sett i alla rum. Golv- och dörrlister är extra breda, takhöjden är enorm och i både kök, hall och sovrum ligger fina gamla trägolv. I vardagsrummet ligger istället ett parkettgolv, även det i fint skick trots sin ålder.
– Men det jag föll för som en fura var köket. Det är ett originalkök från 50-talet med fina skåp och snyggt kakel.

DE FLESTA AV JOHANNAS möbler och prylar är loppis- eller auktionsfynd som fångat hennes intresse lite extra. För även om hon gillar gamla saker får inte vad som helst komma över tröskeln. Skåpet i sovrummet som agerar garderob är en av hennes käraste ägodelar. Det budade hon hem på en auktion i samband med att hon skulle flytta in i lägenheten.
– Det var inte helt lätt att få upp det uppför alla trappor till lägenheten när jag flyttade hit för ett år sedan. Men det var bara tvunget att fungera, skrattar Johanna.
På flera ställen i lägenheten syns spår av Johannas inredningsintresse och kreativitet. På ett våningsfat på soffbordet ligger några söta garnbakelser som hon virkat själv. I köket står en av kokböckerna uppslagen på ett notställ. Istället för sänggavel har Johanna ställt en dörr på högkant. Ovanpå står en tavla som hon ärvt av sin farmor.
– Jag gillar verkligen när saker har en historia. Nyproducerat kan kännas väldigt opersonligt. De saker jag har ärvt ligger mig såklart extra varmt om hjärtat.

EFTERSOM ATT JOHANNA är en social person passar det henne utmärkt att bo centralt. Hon berättar att hon ofta har kompisar över på fester, vinkvällar och annat.
– Det är nästan som en fritidsgård här ibland. Folk kommer och går, vilket är superkul. När kompisgänget ordnar kräftskivor, nyårsfest och liknande är vi oftast här.
Även om lägenheten bara är på 65 kvadratmeter känns den oerhört rymlig. Här får det utan problem rum tjugo personer som ska äta och ännu fler om det bara ska ”minglas”.
– Jo, det är nog egentligen det allra bästa. Att lägenheten är så bra att umgås i. Alla tar sig lätt hit och det känns aldrig trångt även om vi är flera. Nu längtar vi till sommaren när vi kan sitta på takterrassen precis utanför, avslutar Johanna.