• Tränaren Andrew Strugnell och liberon Albin Eriksson i Linköpings Volleyboll Club är optimistiska och tror att det blir SM-guld i vår och därmed revansch för förra säsongens försmädliga finalförlust mot Falkenberg. Foto: Leif Larsson

Revanschlust och guldtro hos LVC

Förra säsongen slutade i en neslig finalförlust. Denna säsong är Linköpings Volleyboll Club ute efter upprättelse. – Visst är vi revanschsugna nu. Jag har aldrig varit så besviken som när vi förlorade alla tre finalerna med 3-0, fastslår Albin Eriksson, libero i LVC.

I många år har LVC:s herrar tillhört Sverigetoppen i volleyboll. Två SM-guld har det blivit, 2010 och 2012. Förra säsongen dominerade laget seriespelet men i finalen mot Falkenberg, de senaste årens främsta rival, tog det stopp. Hallänningarna vann alla tre finalerna med 3-0. Nu är således LVC ute efter revansch både på Falkenberg och sig själva.

Tidningen har träffat spelaren Albin Eriksson och tränaren Andrew Strugnell för att ta tempen inför slutspurten av säsongen. Albin är inne på sin femte säsong i LVC, Andrew på sin åttonde.

Andrew pekar också på revanschlusta med tanke på vad som hände förra spelåret.

– Vi var mycket besvikna över hur förra säsongen slutade. Vi har en hel del nya spelare nu men flera är kvar och de vill inte ha samma smärtsamma slut en gång till.

Ständig förbättring

Säsongen 2014/15 började lite knackigt med ett par förluster i början. Men sedan laget spelats samman har segrarna radats upp. Laget är med i absoluta toppen och slog Falkenberg två gånger nyligen, i GP och i serien. Det gav en mental kick men var bara ett steg på vägen.

– Vi måste förbättra oss hela säsongen igenom och hela tiden sträva efter att vara bättre i nästa match, nästa set, nästa poäng. Det är något vi lärt oss av förra säsongen. Under andra halvan slutade vi att förbättra oss, omedvetet överskattade vi oss själva. Nu kräver jag att laget förbättrar sig hela tiden, det är tufft för spelarna eftersom jag ständigt pushar på dem även om vi vinner matcher lätt. Men det behövs om vi ska gå hela vägen, påpekar tränaren.

Albin pekar på flera faktorer som tyder på att LVC ska lyckas bli svenska mästare igen.

– Vi har storvuxna spelare som är bra på att anfalla och att blocka. Vi har varit ett talangfullt lag i några år, nu är vi även erfarna, klargör liberon och fortsätter att beskriva LVC:s styrkor:

– När vi leder med 2-0 i set så slöar vi inte till utan fortsätter i samma takt. Det är annars vanligt i volleyboll att tappa tredje set vid ledning 2-0. Men vi ser till att ta tredje set också och vinna med 3-0. Det visar på mental styrka.

Tror på SM-guld

Albin själv är en viktig kugge i laget. Andrew berättar om liberons styrkor.

– Han är en bra servemottagare och viktig i defensiven. Och inte minst kommunicerar han bra med övriga spelare. En libero tillåts inte vara kapten men Albin agerar som en, så vi har två kaptener på planen.

I dagsläget återstår ett tiotal omgångar i elitserien och att hamna högst är till gagn inför fortsättningen.

– Serievinnaren får välja motståndare i kvartsfinalen och har hemmaplansfördel i slutspelet. Jag tror att vi har stor chans vinna SM men vi måste fokusera hela tiden och ha fötterna på jorden. Och det är vi bra på, att vara i nuet och inte tänka för långt framåt, understryker Albin Eriksson.

LVC är således oerhört sugna på att åter krönas till mästare. Kanske inte alltid en fördel.

– Det är svårare att vinna när man vill det så gärna, spelet kan låsa sig. Men jag är optimist och tror att vi blir mästare, avrundar Andrew Strugnell.