• Ulrika Eriksson är ny ridskolechef för Smedstad Ridsportcenter. Foto: Fanny Miles
  • Ryttargången mellan stall till ridhus. Foto: Fanny Miles
  • På nya anläggningen finns två ridhus. Ett stort och ett litet. Foto: Fanny Miles
  • Projektledare Cecilia Arkhed över nöjd över resultatet. Foto: Fanny Miles
  • På läktaren, den för 600 besökare. Foto: Fanny Miles

Ridsporten får sin nya anläggning

Invigning i augusti

Sista byggskyffeln i marken och byggarbetsplatsen vid Korpvallarna har utformats till Smedstad Ridsportcenter, ritat av arkitekten Mia Lindqvist. I augusti är det dags för invigning. – Det är en fantastisk anläggning som skapar ytterligare mötesplatser för regionen, säger Ulrika Eriksson, nybliven ridskolechef för Smedstad Ridcenter.

Då planerna om ett nytt och nybyggt ridsportcenter var klubbade var hon direkt på bollen att vinna upphandlingen. Redan vid planeringen av Smedstad Ridsportcenter blev Ulrika Eriksson delägare i Haga Stall och Omsorg med syfte att vinna upphandlingen.

– Vi bildade bolaget för att vi ville sköta Ridsportcentret. Att få sätta ramarna för verksamheten och bygga centret kring våra värderingar är fördelen med att få driva något helt nytt, säger hon.

I stället för Ånestad

Smedstad ridsportcenter brukar ses som det nya Ånestad. Det gamla stallet mitt i villaområdet har varit utdömt länge. Dessutom ligger hagarna mitt bland bebyggelsen vilket är en tveksam plats för hästar att vara på. Ånestads ridskoleelever fick förtur till det nya stallet men Ulrika Eriksson menar att platserna räckte gott och väl för både gamla elever och nya.

Läktarplatser

Stallet är nyckelfärdigt. Fastighetsägare är Lejonfastigheter. 60 hästar får plats och ytterligare 10 gäst- och sjukplatser, två ridhus finns – stora och lilla. Till det stora ridhuset finns en läktare med plats för 600 besökare. En våning upp ligger en restaurang med utsikt över ridhusen och angränsar till en konferenslokal. Fram till ridhusen står ryttargången, uppdelad i två sektioner för in- och utgång. Utanför huset står hagarna.

Hållit budget

Området runt omkring är det berömda eklandskapet, en inte helt tokig plats att rida på. I och med platsen har det byggts på ett så kallat Natura 2000 område vilket innebär att hur man bygger är avgörande för djurliv och livsmiljöer som finns på platsen. 134 miljoner kronor har lagts på det nya ridhuset, en summa som Cecilia Arkhed menar var den budgeterade summan.

– Jag är nöjd med det mesta! Det är en toppmodern anläggning, säger hon stolt.