• Jultomten sitter redo vid sin brasa i tomteborgen på Amundebo Södergård i Ulrika. Han vill hälsa på barnen och ta emot deras önskelistor.

Risgrynsgröt, skinka och tomtebesök

Vinteridyllen Amundebo Södergård håller öppet för hela familjen

– Det är så roligt att glädja gästerna, säger Mattias Andersson. Tillsammans med frun Charlotte driver han Amundebo Södergård strax utanför Ulrika. För tredje året i rad håller de anläggningen öppen under juletiden och erbjuder en fullfjädrad aktivitet för hela familjen.

Det är i tomteborgen på Amundebo Södergård som jultomten har sitt säte. Med start på torsdag, och en hel vecka framåt, sitter han vid sin sprakande brasa för att hälsa på alla barn och ta emot de så viktiga önskelistorna. I Ulrikaskogarna, sydväst om Linköping, har Mattias och Charlotte Andersson byggt upp en aktivitetsanläggning. Med bland annat café, äventyrsgård och camping är gården en tvättäkta sommaridyll, men på vintern sprudlar den av julstämning.

– Det är tredje året i rad som vi håller öppet under julen. Det har varit väldigt omtyckt hittills, förra året kom det omkring 500 besökare, men då höll vi inte öppet lika länge som vi gör i år. Vår ambition är att erbjuda något för hela familjen, säger Mattias Andersson.

Julens betydelse

Med gröt, skinksmörgås och glögg i caféet, och en handelsbod som är fylld av julklappstips, är det upplagt för en stämningsfull vecka. Äventyrsgården, där tomten tar emot barnen, är smyckad med allt från nissar till slädar och granar, allt för att höja upplevelsen.

– Det är så roligt att glädja gästerna. Folk tycker det är mysigt här, att det är ett bra ställe att samlas och umgås. I all julhandel är det viktigt att inte glömma bort vad högtiden egentligen handlar om, säger Mattias Andersson och avslutar:

– Nu får vi bara hålla tummarna att det kommer lite snö, då blir allting perfekt.