Riskutbildning för transportelever i Östergötland

För fjärde året anordnade Länsförsäkringar Östgöta riskutbildning för länets transportelever. Under två dagar rullade schemat och eleverna fick såväl praktik som teori.

– Det är märkligt att det inte finns något riskmoment i utbildningen för C- och D-körkort. I och med att det är så stor skillnad när det gäller att framföra ett fordon på 60 ton jämfört med ett och ett halvt behöver ungdomarna lära sig hur de ska hantera situationen, säger Länsförsäkringar Östgötas motorspecialist och skadeförebyggare Robert Norbrink.

Positiva reaktioner

Robert Norbrink drog igång utbildningen 2010 och har fått positiva reaktioner från deltagande elever och lärare.

- De allra flesta olyckorna beror på förarfel, därför tycker jag att det är viktigt att våra elever får gå den här riskutbildningen, säger Christer Eklöf som är lärare på Vretagymnasiets transportutbildning.

Han berättar att eleverna redan i andra årskursen blir nyfikna på riskutbildningen och att de längtar tills de börjar trean och det blir deras tur att få sladda med lastbilen på trafikövningsplatsen.

Borde vara obligatoriskt

– Eleverna får en aha-upplevelse när de kommer hit och får se hur illa det kan gå om de tappar kontrollen över fordonet. Det är viktigt att förarna känner sig trygga i sin arbetsroll och då är det en bra idé att lagföra riskutbildning vid högre körkort, säger Robert Norbrink.

Under utbildningen fick eleverna utföra det praktiska momentet men det ingick också en hel teori med bland annat polisen och representanter från däckindustrin.

Kajsa Nilsson

redaktion@linkopingsposten.se

 

Citat: Eleverna får en aha-upplevelse när de kommer hit och får se hur illa det kan gå om de tappar kontrollen över fordonet. - Robert Norbrink, Länsförsäkringar Östgöta

Bildtexter:

1: Robert Norbrink och Christer Eklöf är överens om att riskutbildningen borde vara obligatorisk. I nuläget är det bara eleverna i Östergötland som får riskutbildning. Foto: Kajsa Nilsson

2: Under arrangemanget deltog en vuxenutbildning samt alla gymnasier som har transportutbildningar i Östergötland. Foto: Kajsa Nilsson