• Här på Tanneforsgatan i Duxes gamla lokaler öppnar Rituals en ny butik. Foto: Tommy Pettersson
  • Rituals har ett exklusivt utbud av produkter med allt från kropps- och ansiktsvård, kläder och doftljus till parfym, makeup och te.. Foto: Tommy Pettersson

Rituals rotar sig i Linköping

Öppnar ny butik i centrum

Sara Henriksson jobbar idag som butikschef för Rituals i Ikanohuset i Tornby. Men just nu är hon i färd med förberedelser för att starta en ny Ritualsbutik mitt i själva hjärtat av Linköping där hon även där ska arbeta som butikschef.

Sara lämnar nu över butiken i Tornby till nya krafter för att anta den utmaning det innebär att starta en konceptbutik på Tanneforsgatan i Duxes gamla lokaler som kommer att stå tomma till dess att Rituals har flyttat in.

När man öppnar den nionde februari så blir det den första Ritualsbutiken som öppnar utanför ett köpcentrum vilket i sig är ett nytt äventyr. I Ikanohuset har Rituals redan etablerat sig och där har besökarna andra fokus än vad man har på en gågata mitt i centrum av stan.

Upplevelser och äventyr

År 2000 startade holländaren Raymond Cloosterman sitt Rituals koncept ifrån en djupt rotad passion som i korthet kan sammanfattas; att med själ och hjärta och lite speciell omtanke kan förvandla människans dagliga rutiner till speciella ögonblick. Denna filosofi menar att man med en liten ansträngning kan skapa lite extra lycka och det ville grundaren till Rituals överföra till sitt företag som har skönhetsvård för hem och kropp som specialitet. Denna filosofi är något som genomsyrar verksamheten i alla butiker något som Sara verkligen engagerar sig i.

– Vi startade butiken i Tornby i december förra året och det har gått bra men nu ska det bli jättespännande att öppna en ny butik i centrala Linköping. Vi kommer att få jobba hårt för att lyckas men det blir bara mer stimulerande, berättar Sara Henriksson som har en mångfaldig erfarenhet. Hon bland annat har drivit ett eget företag i branschen tidigare.

Lokala aktiviteter

Rituals jobbar med, som namnet skvallrar om, ritualer i sina kollektioner som i sin tur är baserade på österländska traditioner och deras uråldriga kunskap. Detta i kombination med utvalda ingredienser med en innovativ teknik vill Rituals hjälpa sina kunder med att skapa ett autentiskt Haman i det egna hemmet, få mer balans med Dao-kollektionen Yin och Yang och uppleva den ayurvediska visdomens kraft i sitt te, kroppsskrubb eller i en aromatiska olja. Dessutom arbetar man med något som kallas för Local activations. Det hela går ut på att personalen går ut utanför butikslokalen och bjuder på tee samt erbjuder möjligheten att få exempelvis en enkel handmassage.

– Förra året vann vi en tävling för våra lokala aktiviteter och jag fick åka ned till Barcelona för att ta emot priset. Linköping kommer också att ha en utbildningsbutik för vår egen personal, säger Sara Henriksson som ser fram emot att få öppna nytt i hjärtat av Linköping inom kort.

Socialt engagemang

Rituals stöder en organisation som heter Tiny Miracle Foundation som fokuserar på att bryta den onda cirkeln av fattigdom i ett litet samhälle på 700 personer i slummen i Mumbai, Indien. I ett land där i synnerhet kvinnor och flickor har det svårt är organisationens mål att se till att samhället ska vara självförsörjande.

Rituals finns på många ställen i Sverige och man har 870 butiker i Nederländerna, ett flertal i övriga Europa samt på andra håll i världen. Man kan naturligtvis beställa produkter via nätet också men upplevelsen i- och utanför butikerna måste ske i det verkliga livet bortom det digitala.