• Det var farsan som fick Christoffer Oldenborg att börja lyssna på 50-tals musik. Foto: Therese Ekstrand
  • ”Down by the corner”. Foto: Therese Ekstrand

Rockabilly i tiden

Chris & The Goosebumps medlemmar var knappt födda när den andra vågen av rockabilly med Stray Cats som självklara banerförare bröt fram i slutet på 1970-talet. Men kärleken till tidlös musik har fått dem att plocka det bästa från 1950-talet och snart kan vi höra resultatet av deras mödor då bandet släpper sin debutplatta.

50-talet är hett. Kanske har det alltid varit så men nu ser du rockabillyfrillor på var och varannan man, nostalgiträffar med tidstypiska bilar lockar folk i mängder och spelar du rockabilly är det lätt att få spelningar. Detta bekräftar Christoffer ”Chris” Oldenburg, frontman i Chris & The Goosebumps, med tyngd i rösten.

Spelade för raggare

– Vi startade 2010 och har sedan dess knappt behövt leta spelningar i någon större utsträckning och folk hör av sig. Först spelade vi mycket på raggarklubbar men nu spelar vi på många olika ställen. Krogägare har fattat att den här typen av band och musik drar folk.

– Jag får ofta höra att man egentligen inte gillar rockabilly eller 50-talsrock men efter en stund brukar vi ha vunnit över den mest inbitne motståndaren till vår sida, menar frontmannen som fått sitt musikarv genom sin far som var med när det hände. Just nu har bandet haft en liten paus från livespelningar då man precis gjort klart en platta med egna låtar. Skivan ska komma ut nu lagom till sommaren.

Ny i bandet

-Vi har dessutom ändrat om lite i bandet och gått från att vara trio till att köra som kvartett. Detta för att det ska bli mera likt som det lät förr, menar Christoffer som endast är 28 år gammal och alltså bara barnet i de här sammanhangen. Chris & The Goosebumps har numera sättningen Erik Jakobsson på trummor, Anton Hambalek spelar kontrabas och Andreas Hemmingsson är färsk gitarrist i bandet. Själv tar Christoffer hand om att spela akustisk gitarr och att sjunga.

Enkel glädje

Det är glädjen och enkelheten i musiken som är nyckeln till varför kvartetten spelar den musik den gör. Mest spelar de egna låtar men ibland sticker de in en klassiker av Gene Vincent eller Eddie Cochran, det viktiga är dock att publiken har kul.

– Det spelar inte så stor roll om det är en egen låt eller en cover utan det handlar bara om att få det att svänga. Vanligtvis så är våra spelningar ungefär tre timmar långa och då krävs det många låtar. Jag tror vi kanske har drygt ett 50-tal på vår repertoar, berättar Christoffer Oldenborg.

Debutplattan är klar, spelningar finns bokade och snart är det sommar. Kan det bli bättre för ett rockabillyband från Linköping?

Jerry Prütz

jerry.prutz@linkopingsposten.se