Roger Ossmin 60 år

Har man någon gång närmat sig en tennisbanas vita linjer i Linköping har man säkerligen kommit i kontakt med Roger Ossmin eller så har man träffat honom i hans yrke som försäljare. Nu har ha fyllt 60 år men känner sig inte mindre sugen på att kamma hem vinsten både på planen eller på jobbet.

Det spelar ingen roll om det är Fia med knuff, Yatzy eller något annat sällskapsspel. Roger Ossmin vill alltid vinna.

– Jag har nog en utpräglad vinnarskalle och då inte bara när det kommer till idrott utan även i mitt yrkesliv. Funderar man sedan lite så är det mycket som är gemsamt inom både idrottsvärlden och att sälja. Eller som Roger Ossmin själv säger:

– Det är lika kul att ta hem en tennismatch som att få in en stororder som man gått och väntat på länge. Men spelar jag Yatzy med barnbarnen brukar min hustru säga att jag ska låta dem vinna ibland, skrattar han och det ser ut som om att han verkligen inte tänker låta någon vinna utan att ge dem en rejäl match först och då spelar det igen roll om det gäller barnbarn eller Björn Borg.

Spelade mot Björn Borg

– Jo, det är faktiskt sant. Jag mötte Björn Borg när han var junior men jag hade inte en chans mot honom även om jag var två äldre. Sedan gick det ju som det gick för honom. När jag var som bäst var jag rankad som nummer 40 i Sverige och Björns tränare, den legendariske Lennart Bergelin, tog med oss redan 1975 för att vara med i några ATP-turneringar. Detta gav mig en insyn vilken tuff tillvaro det är att vara tennisproffs och därför valde jag att satsa på min civila karriär istället, menar Roger Ossmin och berättar samtidigt att han till dags dato spelat drygt 1 700 matcher.

– Av alla dessa matcher har jag nog vunnit i runda tal 65 procent skulle jag tro, säger han fått tänka efter en liten stund. Numera spelar han tennis under vintern och så blir det golf på sommaren. Roger Ossmin arbetar 75 procent för ÅFF och sitter placerad på deras Linköpingskontor. Han menar att i och med att han själv har en idrottsbakgrund så har han lätt att förstå vad kunden, eller den tilltänkta sponsorn vill ha. Många har bett honom att hjälpa till men det finns bara åtta, nio klubbar som är riktigt intressanta för en eventuell sponsor.

Arbetar åt ÅFF

– IFK Norrköping, LHC, Dohlpins, Piraterna i speedway och ytterligare några. Att stötta en division tre klubb i fotboll har nog mera med hjärtat att göra skulle jag tro, säger han som startade sin karriär med att tillsammans med sin far och bror starta det som i vardagligt tal heter ”Kinnarps” redan 1976 och jag sålde min del till min bror 2001 och då började jag arbeta för LHC och gjorde så i åtta år, under fem år arbetade jag även med LFC och numera så jobbar jag alltså för ÅFF. Jag har hunnit med att arbeta lite för Swepress också som säljare.

– Att fylla 60 år känns lite om man jämför med att bli 40 eller 50 år. Men jag håller mig i bra trim och har ingen övervikt att dras med så än så länge hänger jag med, skrattar Roger som nog tänker sig att arbeta till han är 65 år även om hans fru vill att han slutar nu.

– När jag väl slutar arbeta så vill jag och min fru ut och resa. Sydafrika och Nya Zeeland är två drömresemål som de planerar att besöka.