• Barndans är populärt. Foto: Aktiv ungdoms bildbank
  • Aktiv ungdom har flera danskurser, bland annat break dance. Foto: Aktiv ungdoms bildbank.

Rörelseglädje från världens alla hörn

I vår har Aktiv ungdom ett fullspäckat dansschema. En nyhet för i år är danslek disney, där barnen får inspireras av sagofigurerna och göra koreografier till disneylåtar.

Sedan Aktiv ungdom startade 1977 har dans funnits på schemat. På den tiden var det mycket populärt med jazz, men det har ändrats genom åren. Dansmix, där man får prova på flera olika dansstilar, är en kurs för barn som är 7 till 10 år. Just nu är dansmix och street dance de populäraste kurserna. Men Aktiv ungdom har många fler kurser: allt från bellydance, linedance och break dance till zumba, dancehall och reggaeton.

–Många ledare kommer med idéer på nya dansstilar. Och de har koll på de senaste trenderna, säger Margaretha Öberg, ungdomskonsulent, och tillägger att hon tycker att det är roligt när ledarna kommer med inspiration.

Sprida dansglädje

Ledarna har olika danshandledarutbildningar, bland annat från Valla Folkhögskola.

–Det viktigaste, förutom att de har kunskap om dans, är att ledarna har viljan att lära ut och viljan att sprida dansglädje, förklarar Margaretha Öberg.

Hoppas många ska prova

Varje kurs hålls en gång i veckan. Redan i veckan sätter några av kurserna igång, men det går att anmäla sig till slutet av januari.

–Jag hoppas att massor av barn och ungdomar ska prova våra danskurser i vår, säger Margaretha Öberg.