• En bukett blommor till mor kanske? Foto: Julia Kimell

Rösta på mor

Som av en slump sammanfaller morsdag med valet till EU-parlamentet nu på söndag den 25 maj. Båda händelserna är lika viktiga att hålla i minnet.

Kanske är det lättare att välja hur man vill fira mor än vad man ska rösta på i EU-valet. Dock är alla politiker som varit i Linköping under några intensiva kampanjveckor lika överrens om att rösta det bör man, oavsett vad man röstar på.

– Att inte gå till vallokalen och rösta är att lämna över makten till de mörka krafter som finns ute i Europa redan nu, berättar Cecilia Wikström, toppkandidat för Folkpartiet, som jobbar mycket med frågor kring brottslighet inom EU. Samma sak säger även Marita Ulvskog, socialdemokrat som är allvarligt oroad för hur vindarna blåser ute i Europa.

Mörka krafter på marsch

– Rena nazistpartier är på frammarsch och det känns inte bra, sade Marita Ulvskog när hon delade ut information på universitetet.

Då är det lättare att fira sin mor. Någon som står för värme, kärlek och omtanke i stället för hat och våld. Mors dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.

Firades 1919 första gången

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i någon större omfattning. Numera beskylls den ofta för att vara mer än högtid för blomsterhandlare, bagerinäringen och andra som affärsidkare. Men att ringa till sin mor, eller hälsa på är nästan gratis. Att rösta är däremot helt gratis och något av en plikt mot demokratin.