• Linköpings nya kafferostare Simon Seropian har fått en flygande start sedan han startade sin verksamhet. Vår tidning besökte honom en sen vardagskväll för att se hur han jobbar. Foto: Dennis Petersson
  • Det blir mycket kaffe varje vecka, nämligen 100 kilo, men mer ska det bli. "Mitt mål är att rosta hela tiden", berättar han. Foto: Dennis Petersson
  • I kaffebönorna gömmer sig många olika smaker, det är dessa som Simon Seropian försöker att få fram. Foto: Dennis Petersson
  • Kafferosten står synlig mitt inne i caféet. Varje fredag rostar caféägaren öppet så att besökarna kan följa processen. Foto: Dennis Petersson
  • Många småfaktorer påverkar kaffets slutgiltiga profil. Foto: Dennis Petersson
  • Med stor koncentration lägger han ner sin själ för att få fram rätt profil på varje enskild kaffeböna. Foto: Dennis Petersson

Rostar kaffe i stora lass

"Inget resultat blir det andra likt"

Inget resultat blir det andra likt. Temperatur, luftflöde, doft och tid, fyra väsentliga aspekter för en perfekt böna. Vår tidning besökte Linköpings nya kafferostare Simon Seropian en sen vardagskväll för att följa, och ta reda på mer om, det avancerade hantverket.

Mullret från kafferosten ger en inbjudande känsla i det nya caféet på Storgatan. För en timme sedan slog dörrarna igen och de sista gästerna lämnade lokalen, men arbetsdagen fortsätter i många timmar till, iallafall för ägaren Simon Seropian. Mellan klockan 20.00 och 01.00 har han tid att göra det han brinner för, nämligen rosta kaffebönor. Med stor koncentration övervakar han processen och lägger ner sin själ i varje enskild böna, allt för att få det allra bästa resultatet.

– Mitt mål är att jag ska kunna rosta på heltid, men det tar tid innan man sätter alla rutiner i en ny verksamhet, och det får ta den tid det tar. Jag vet att det finns en stor efterfrågan för mitt kaffe, men jag hinner inte mer just nu, det får tillhöra framtiden, berättar Simon som öppnade portarna till sitt nya kafferosteri och bageri för närmare tre månader sedan.

Stor längtan

Ända sedan starten har intresset varit enormt, med fullsatta platser under i princip alla öppna timmar. Kafferostaren Simon är stolt, men inte förvånad, han visste att Linköpingsborna hade längtat efter det nya konceptet och ytterligare ett café att träffas och umgås på, något som bidragit till hans stora succé.

– Jag tror det saknades något sånt här i Linköping, det finns inget liknande, med samma miljö eller stämning, så det har varit full fart redan från början. Det känns inte som att det har gått tre månader, det känns som jag har stått här i flera år, säger Simon med ett skratt.

Utvalda bönor

Med en stor noggrannhet, och hänsyn till kvalité, arbetsförhållanden och smak, har han valt ut tre olika kaffebönor, från bland annat Brasilien, Nicaragua och Etiopien. Vid tre tillfällen i veckan rostar han dessa, och totalt blir det mängder av färdigprocessat kaffe.

– Det är många småfaktorer som sätter profilen på kaffet. Ingen rostning är den andra lik då jag arbetar helt manuellt, det enda jag har är ett program som sparar allt jag gör, men det är också charmen, man vill ju ha hantverket, säger Simon och fortsätter:

– I början av rostningen luktar bönorna nästan gräs, under steg två är det en doft av hö, sedan får kaffet sin perfekta karaktär. Varje böna innehåller olika smaker och det är mitt jobb att få fram dessa, för att få det går jag mycket på min egna känsla.

Rostare på heltid

Kaffeintresset har han genom blodet förklarar han, hela familjen jobbar nämligen med den populära sällskapsdrycken. Nu ska han fortsätta jobba mot sitt mål, att vara kafferostare på heltid. Drömmen är att på egen hand kunna besöka gårdar runt om i världen, och på det viset hitta de perfekta bönorna.

– Det bästa med kaffe är att det är ett så bra sätt att umgås på, och nu när vi fikar så mycket, varför inte göra det på ett allra bästa sättet?