• Patrik Olsson tränar RP:s handbollsherrar för tredje året nu. Laget tog sig upp till allsvenskan i våras och förhoppningen är att det blir nytt kontrakt på denna andranivå i svensk handboll. Foto: Leif Larsson
  • Patrik Olsson laddar för skott. Tränaren är smått optimistisk inför lagets allsvenska säsong. Foto: Leif Larsson

RP laddar för allsvenskt spel

Förra säsongen vann RP IF division 1 i stor stil och flyttades upp ett snäpp i handbollens seriesystem. Om ett par veckor är det dags för herrlaget att inleda det allsvenska spelet.

– Jag har inte sett de andra lagen så mycket men är definitivt optimist. Vi har en tunn trupp så det gäller att få ut det bästa möjliga av materialet. Några spelare får gärna överraska, funderar tränaren Patrik Olsson inför seriepremiären hemma mot Rimbo 25 september.

Ända sedan IF Saab vann SM-guldet två gånger på 1970-talet har elithandboll varit förknippat med Linköping. Det har varit många turer och lag genom åren och inte alltid så framgångsrikt. Men kommande säsong är både dam- och herrlaget i allsvenskan, andranivån i svensk handboll.

– Linköping behöver lag på åtminstone den här nivån. Det är också bra som helhet för handbollen i Östergötland, påpekar Patrik Olsson.

Kniven mot strupen

RP:s herrlag har en ny målvakt och flyttar upp fyra ungdomar i a-laget. I övrigt är det ungefär samma trupp som vann 20 av 22 matcher i fjol. Kommande spelår väntar 26 matcher och med tuffare motstånd än i fjol.

– Då hade vi en del lättare matcher, nu blir det kniven på strupen varje gång. Det lär bli en uppdelad serie med en övre och en undre halva och vi lär väl hamna på den undre. Två lag åker ur och två får kvala för att hänga kvar. Så minst fyra lag gäller det att ha bakom sig, resonerar tränaren.

Han hoppas att både herr- och damlag verkligen etablerar sig på allsvensk nivå. Ett första steg för herrarna är att klara kontraktet kommande säsong.

– Vi har tränat bra i tre år och har ett ungt lag men många var ändå med och nosade på allsvenskt spel när vi var uppe för ett par år sedan. Det kan vara dags för laget att blomma ut nu, säger Patrik Olsson och fortsätter:

– Vi har skaffat självförtroende efter att ha vunnit många matcher de två senaste säsongerna. Vinnarinstinkten finns där. Vi vet vad vi kan men nu måste vi utvecklas vidare eftersom det blir svårare framöver. En bra start på serien är viktig så att vi ser att vi klarar av den här nivån. Premiären är således mot Rimbo HK som var uppe och vände i elitserien 2013/14. Ingen enkel opponent alltså.

– Det är en speciell motståndare som spelar 3-3-försvar. Man har inte så mycket struktur utan det är tuta och köra. Det blir tufft men det är skönt att vi börjar hemma, klargör Patrik Olsson.

Försäsong

RP har lite mer ordning i sitt spel och försöker utveckla olika delar hela tiden. Laget är inte speciellt storväxt utan styrkan ligger i spelarnas snabbhet och tekniska kunnande.

– Vi ska utnyttja vår fart och kontra kvickt, så som vi spelat i ett par år nu. Vi har ett 6-0-försvar som fungerat bra i träningsmatcherna medan vi inte riktigt fått till kontringsspelet och anfallet än. Vi har inga starka skyttar från nio meter så vi måste ha kyla och tålamod för att hitta öppningar hos motståndarna. Men det är en balansgång, vi får inte tappa boll i fel lägen men måste ändå komma till avslut, redogör tränaren.

RP drog igång träningen igen den 1 augusti och har matchat flitigt på försäsongen, bland annat mot elitserielagen Guif och Hammarby. Förluster blev det, men nyttiga erfarenheter. Patrik Olsson ser fram emot säsongsstarten.

– Jag hoppas folk kommer och tittar på oss och att vi blir jobbiga att möta, inte minst här hemma, avrundar han.