• Patrik Olsson, tränare i RP:s herrlag i handbollsallsvenskan, tycker att laget gjort bättre i från sig än väntat så här långt. Men nykomlingen får inte slappna av nu när andra halvan av serien tar vid. Foto: Leif Larsson

RP presterar bättre än väntat

Inför säsongen hade RP IF som mål att hänga kvar i handbollsallsvenskan. Efter att hälften av matcherna har spelats såg målet ut att infrias, laget var då på åttonde plats bland 14 lag. – Vi kunde till och med haft några poäng till, men så tycker man ju alltid, säger tränaren Patrik Olsson.

RP är denna säsong nykomling på andranivån i svensk herrhandboll. Inför seriestarten berättade Patrik Olsson om en tunn trupp och om att det mest troliga var att laget skulle ligga på den nedre tabellhalvan, och om målet att undvika de fyra sista platserna för att på så vis ordna nytt kontrakt utan kval. När halva serien var avklarad hade RP ordnat tolv poäng på 13 matcher och placerat sig i mitten av tabellen. I första vårmatchen blev det en knapp förlust hemma mot Skånela och när denna artikel publiceras har ytterligare en match spelats.

– Egentligen har det gått bättre än väntat, speciellt mot topplagen då vi hängt med bra. Något bottennapp har det varit men i stort har vi spelat väl och stått upp bra, säger tränaren.

Målvakt och försvar

Framförallt var det försvarsspelet och målvaktsinsatserna som var nyckeln i att RP ordnade fem vinster och två kryss i höstspelet.

– Vi har mer att ta ut när det gäller kontringar och anfallsspel. Det är det vi tränar mest på nu, upplyser Patrik.

Är det då några spelare som utmärkt sig lite extra?

– Erik Nyberg har gjort det bra, inte minst anfallsmässigt. Han har gjort mycket mål och satt sina lägen. Martin Karlsson och Patrik Tosteberg har varit bra i mittförsvaret, David Svensson har tagit steg i anfallsspelet och David Näsman gör aldrig en dålig match. Jag tycker att flera har höjt sig, fastslår RP-tränaren.

Möjligen finns det utrymme för ännu mer av den varan. I så fall kan laget sluta snegla neråt i tabellen och istället titta uppåt.

– Det är roligare att jaga än att bli jagad så vi kanske ska börja sikta på övre halvan. Men det gäller samtidigt att vara ödmjuk och inte bli övermodig, understryker Patrik Olsson.

En tät tabell

Även om det sett bra ut så här långt är förstås inget klart än. RP hade efter 13 matcher bara några poäng upp på lagen på kvalplats och i nedflyttningskamp.

– Ja, förlorar man några matcher så är det bottenstrid. Men jag hoppas verkligen att det inte ska vara någon risk att vi hamnar där. Det känns som om vi är stabila. Men det gäller att hänga på nu när serien vänder, ingen startsträcka är tillåten utan vi måste vara med direkt.

Om RP klarar kontraktet i vår så är målet att bli ett solid klubb på andranivån, inte ett gäng som åker jojo mellan divisionerna.

– Det är mycket lättare att locka spelare och att få spelare att stanna om man är ett etablerat lag i allsvenskan, fastslår RP-tränaren Patrik Olsson.