• Anna hinner numera inte rida så mycket som hon skulle önska. Foto: Ronja Wall
  • Ridklubben har över 300 medlemmar cirka 200 som aktivt är med i verksamheten. Foto: Tommy Pettersson

Rydmark håller i klubban

Åtvidabergs Ridklubb har en omfattande verksamhet inom flera discipliner när det kommer till just ridsport. Anna Rydmark är ordförande för den livaktiga klubben.

Anna Rydmark började nog intressera sig för hästar och ridning som ganska liten. Inte särskit ovanligt och något som håller än idag. När det senare kom till att välja en idrott fick dock hästarna stå tillbaka tillförmån för handbollen.

Flyttade tillbaka

– Jag flyttade ifrån Åtvidaberg för att inte komma tillbaka igen och för att ägna mig att spela handboll i RP. Men sedan fyra år tillbaka så bor jag åter i Åtvidaberg och jag började ta upp ridningen igen. Sedan två år är jag ordförande för Åtvidabergs Ridklubb. Det är självklart väldigt roligt men också ett stort ansvar, menar Anna Rydmark då vi ses för att just prata om ridklubben och dess verksamhet.

– I själva klubben finns det drygt 300 medlemmar och är i runda tal 200 som aktivt rider hos oss. Till största delen är det tjejer i alla åldrar. Självklart finns det även killar i vår förening och i verksamheten. Jag tror till och med att antalet killar har ökat lite i takt med att Sverige blivit framgångsrikt inom hästsporten. Det finns inte herr eller damlag utan alla tävlar på lika villkor och det gör sporten än mer intressant kan jag tycka, menar Anna Rydmark och fortsätter att berätta om ridklubben som har fem anställda och en ekonomi där omsättningen ligger runt tre miljoner för ett år.

– Vi har ett nytt ridhus som vi hyr av kommunen och det kostar en slant samtidigt som vi får en del bidrag, vi har sponsorer och självklart så kostar det att vara med på de olika aktiviteterna vi har. Sedan betalar man medlemsavgift men den är väldigt låg men visst är det en utmaning att få ekonomin att gå ihop. Vi har även ett drygt 20-tal hästar som vi sköter åt deras ägare. Vi har även, ungefär, lika många ridskolehästar i olika storlekar och för alla behov. Vi har en väldigt stor och bred verksamhet där vi hela tiden försöker att hitta nya vägar att både få in pengar och att utveckla verksamheten, menar Anna Rydmark avslutningsvis och berättar samtidigt att hon just själv sålt sin egen ridhäst och inte har så mycket tid att rida själv.