• Från vänster, kd:s riksdagsledamot Yvonne Andersson, landstingsrådet Per Larsson och ordförande i lokalavdelningen Magnus Engström var utdelare i lördags. Foto: Petra Hellsing

Ryttargårdskyrkan fick pris för tiggarhjälpen

Nu är mottagaren av Vitsippspriset 2014 utsedd: Ryttargårdskyrkan. De har på ett förtjänstfullt och oegennyttigt sätt hjälpt EU-migranterna som suttit på våra gator och tiggt även när vinterkylan trängde sig på.

Därför tilldelar Kristdemokraterna i Linköping volontärerna i härbärgesprojektet vitsippspriset: ett glasfat med en konstnärsmålad vitsippa och ett diplom. Tillsammans har Linköpings kommun, Stadsmissionens Crossroads och Ryttargårdskyrkans församling gett tak över huvudet och mat på tallriken åt de mest utsatta människorna i vår stad.

– Vi tycker det är jättebra när civilsamhället agerar på det sätt som Ryttargårdskyrkan gjort. De är en viktig resurs tillsammans med det offentliga för en god insats. De är värda att uppmärksamma för sitt engagemang, säger Kristdemokraternas Per Larsson, landstingsråd.

Självklart val

De tog upp kandidaterna till Vitsippspriset på styrelsemöte i april och valet föll tidigt på Ryttargårdskyrkan.

– Alla fastnade direkt. EU-migrantsfrågan är omdiskuterad, och egentligen en fråga för EU. Men vi tycker kommunen och kyrkan gjort helt rätt i att hjälpa till. Tills det händer någonting har vi i alla fall dragit vårt strå till stacken. De måste få en bättre situation i sina hemländer där många står utanför sjukvård och socialhjälp. Det är under all kritik att det får vara så, och om jag förstått saken rätt finns det socialstöd inom EU som de inte utnyttjat fullt ut.