• Kokos- och limeproteintryffel. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Choklad- och cheesecakeproteinbrownie. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Pistage- och vaniljboll. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Så blir fikat nyttigare

Fika behöver inte vara onyttigt. Det finns flera tips om man vill göra fikat mer hälsosamt, exempelvis genom att byta ut sockret mot sötningsmedlet stevia.

På Hälsofreak finns det ett stort utbud av nyttigt fika, bland annat rawfoodbollar, morotskaka samt choklad-, cheesecake- och proteinbrownie. Ägaren Linda Bergqvist berättar att de bakar allt själva, och inget fika innehåller socker, vitt mjöl eller margarin. I stället använder de exempelvis kokosolja, kokosmjöl och sojamjöl. De ersätter sockret med stevia, vilket är ett växtsläkte som kommer från Paraguay.

– Vi tycker att det är en stor vinst att använda ett sötningsmedel som inte innehåller några kalorier, och som är helt naturligt, säger Linda Bergqvist.

Eget havremjöl

För de som själva vill göra hälsosamt fika tipsar Linda Bergvist att främst byta ut sockret mot stevia.

– Om man tycker att det smakar konstigt så kan man börja att byta ut en del, säger Linda Bergvist och tipsar om att det också går att söta bakverk med dadlar eller annan frukt. Även nötter är bra att använda i bakning.

– Och försök hitta alternativ till vitt mjöl, du kan exempelvis göra eget havremjöl, berättar Linda Bergqvist.

Mellanmål

Fika som innehåller hälsosammare ingredienser smakar inte riktigt likadant som vanliga bakverk.

– Men här kan man fika gott men se det som en mellanmål näringsmässigt, säger Linda Bergqvist.