• Så här ser de vita skinnskorna ut innan rengöringen. Foto: Linn Strelin
  • Och detta är resultatet efter rengöringen. Nu återstår återfuktningen. Foto: Linn Strelin
  • Med rengöringsskum från Ecco blir skinnskor rena och fina. Foto: Linn Strelin

Så håller du skorna sommarfräscha

Maria Hermansson på Bergqvist Skor berättar hur vi håller våra skor fräscha och ger tips på produkter som ger våra smutsiga skor nytt liv.

Clean, care och protect är grunden för att en sko ska hålla sig snygg och funktionell så länge som möjligt. Det är jätteviktigt att impregnera sin nya sko så att den bibehåller lyster och samtidigt skyddas mot regn och smuts. Men om skadan redan är skedd, det vill säga att man varit slarvig med vården av sin sko och fått smutsfläckar, då finns det några enkla knep att ta till.

– Men man ska aldrig använda diskmedel. Det torkar ut, säger Maria Hermansson.

Skoborste för smutsen

Första steget är rengöring. På läder borstar man bort smuts med en skoborste och om det finns svåra fläckar är en läderrengöring att rekommendera. När det gäller mocka används en mockaborste, slipkloss och rengöringsschampo. Vid fläckar, saltränder och blanka partier bör man slipa lite extra. På oljat läder borstar man och använder rengöringsschampo vid behov, samma sak gäller för textilskor.

Skokräm för puts

När skorna är rena gäller det att ge dem den näringen som de behöver. Läder putsas upp med skokräm. Låt skokrämen då torka in i cirka 15 minuter. Borsta sedan in skokrämen i lädret. Därefter polera du med en putsduk för få glans. Till mocka används specialkräm. Oljat läder kräver en fet pasta eller spray som gör att lädret får ett nyoljat utseende. När allt detta är gjort på respektive material bör alla skor impregneras.