• Björn Ström på Naturskyddsföreningen tar cykeln så ofta det bara går. Linköping är en utmärkt cykelstad. Foto: Julia Kimell
  • Kött behöver inte alls vara en miljöbov. Nötkreatur som betar bidrar till biologisk mångfald, och utfodras inte med onaturligt foder. Foto: Julia Kimell
  • Shopping är något de flesta kan dra ner på. Tänk efter en gång extra, och satsa på kvalitet. Foto: Julia Kimell
  • Bilen är bra till mycket, men i många fall är cykeln ett bättre val. Foto: Julia Kimell

Så väljer du det bästa för hälsa och miljö

Naturskyddsföreningen är en ideell förening med över 190 000 medlemmar, 3 000 här i Linköping. Ordföranden här i staden heter Björn Ström och ger här sina bästa vardagstips som på bästa sätt värnar både om hälsa och miljö.

1. Byt till eko

– Det finns en app som heter Grön guide som ger många handfasta tips. För det första är det smart att byta till ekologiska varor. Det finns numera ett bra utbud. Det här var något som uppmärksammades i år under Miljövänliga veckan i oktober. Det är många som satsar, och det är ju enkelt att till exempel byta ut mjölken mot ett ekologiskt alternativ, säger han.

Han poängterar att man vet vad man får när maten görs hemma med riktiga råvaror i stället för halvfabrikat. Maten blir inte dyr när man satsar på mat från råvaror.

2. Kött som festmat

– Sedan vill jag också slå ett slag för grönsaker. Alla behöver inte bli vegetarianer, men det är sunt att dra ner på köttkonsumtionen. Kött från betesdjur är bra, och ekologiskt kött är oftast gräsuppfött. Djuren bidrar dessutom till ekologisk mångfald när de betar. Grisen är mer miljöbelastande och äter foder som också människor kan äta.

3. Låt bilen stå

Björn poängterar vikten i att tänka på sitt resande, ”måste jag verkligen ta bilen?”. Det är småresorna i vardagen som påverkar mest. Biogasbilar är dock att föredra om inte cykeln räcker till.

– Varutransporten från affären till hemmet drar mer energi än transporten från producent till affär. Det finns fina tillbehör till cykeln att köpa. På cykeln får man med sig mer än vad man tror, så där finns mycket att spara! Sedan är förstås flyg en riktig miljöbov. En lång resa ger lika mycket utsläpp som boendet gör på ett år.

4. Njut av fisk

Fisk är hälsosamt, men kommer den från Östersjön får man vara försiktig.

– Vi har fiskat sönder fiskbestånden i många havsfiskevatten. Svensk insjöfisk såsom gädda, abborre och gös är säker, och en riktig festmat. De finns som kravmärkt och de vildvuxna har inte utsatts för någon oetisk hantering.

5. Gifter i vardagen

Det finns många dolda giftfällor runtom oss. Överhettas teflonpannan frigörs farliga ämnen. Rester av giftiga ämnen som inte tas upp i reningsverken kommer ut i våra vattendrag. Gjutjärnspannor däremot håller ett helt liv om den sköts på rätt sätt. Plast tål ofta mikrougnsuppvärmning men kan innehålla gifter vi inte alltid vet om. Värm maten på tallriken i stället. En del konserver kan lossa ämnen om de inte plastas invändigt, så välj hellre andra förpackningar. Stål, glas och trä däremot är bra att ha i köket.

– Överlag behöver vi minska vår konsumtion och skaffa varor och redskap som håller. Lägg pengarna på kultur, upplevelser och underhållning i stället för prylar, och se över dina klädköp.

6. Smart boende

Välj en energisnål bostad om du har möjlighet, det är direkt lönsamt. Undvik fossil uppvärmning, alltså olja.

– Isolera ordentligt, då får du en låg grundkostnad. Varmvatten drar mer än vad man tror, så duscha inte för länge och använd snålspolande munstycken. Det kan du göra även när du bor i lägenhet, även om den ekonomiska belöningen där inte är lika uppenbar. Sänk temperaturen en smula, det finns ju kläder också.

Mat, boende och transport är de riktigt stora posterna när det gäller klimat och hälsa. Björn tipsar om statens utredning Bilen, biffen, bostaden: Hållbara laster - smartare konsumtion.