• Delar av styrelsen i SAAB:s konstförening vi några av de tavlor som kommer att lottas ut till föreningens medlemmar. Foto: Patrik Ekström
  • Vice ordförande Johan Sowa vid en av glaskonstnärinnan Birgit Johanssons färgglada fåglar. Foto: Patrik Johansson

SAAB:s konstförening 75 år

På SAAB finns en av landets äldsta arbetsplatsförlagda konstföreningar. Man grundades redan 1942 och under 2017 fyller man alltså 75 år. SAAB:s konstförening har gott rykte, många medlemmar och bedriver en omfattande folkbildningsverksamhet.

Just nu sitter styrelsen med ordföranden Håkan Gustafsson i spetsen och planerar en jubileumsskrift i samband med att man alltså funnits i hela 75 år.

– Vi har i runda tal 700 medlemmar, vara av vd:n Håkan Bushke är en, och vi har en omfattande verksamhet i form av sex stycken utställningar men vi gör även olika konstresor. Vi har besökt Toscana i Italien, New York, Barcelona och Kina. Då har vi haft med oss olika guider som varit kunniga i konst. Resorna har alltid föregåtts av olika föreläsningar och studiecirklar.

Välkända namn

Just vid vårt besök så hålls det öppet för den traditionella julutlottningen där verk av Birgit Johansson, den världsberömda glaskonstnärinnan från Vadstena. Bengt Vallien, även han världsberömd, Lars Hoffsten och många flera, totalt ett 70-tal verk av hög kvalité fanns att beskåda i konstföreningens luftiga galleri under restaurang Terrassen strax utanför SAAB:s grindar.

– Förr var man tvungen att vara anställd på SAAB för att kunna bli medlem hos oss, säger Håkan Gustafsson, som suttit på sin post i 12 år, och fortätter att berätta om att numera räcker det med att ha genuint konstintresse för att komma ifråga för ett medlemskap.

Dalai Lama

Genom åren har man samarbetat med över 800 olika konstnärer och man har arbetat upp ett gott rykte bland konstnärer lokalt, nationellt men även internationellt. Föreningen har under åren skaffat sig ett gott rykte i kultur- och konstnärskretsar och har ett stort förtroende som arrangör av kulturevenemang av olika slag. På hösten 1988 och i samarbete med den dåvarande biskopen Martin Lönnebo, bjöd föreningen in Dalai Lama och hans exilregering till ett besök i Linköping. I samband med föreningen 50-årsjubileum arrangerades i samarbete med Östergötlands länsmuseum en av de största utställningarna någonsin av Karl Kylbergs konst. Detta är bara några arrangemang där den livaktiga föreningen haft en betydande roll.

Ung konst

Styrelsen består av 18 personer och däribland de båda konstnärerna Hans Hermansson och Lars Hoffsten, vilka ses som garanter för att det som ställs ut håller en genomgående hög kvalité. Lars Hoffsten är även lärare på Lunnevads folkhögskolas bildlinje vars elever konstföreningen har ett gott öga till.

- Vi vill även hålla koll på unga och mindre kända konstnärer, dels för att ställa ut nu men även för framtiden, avslutar ordföranden Håkan Gustafsson.