• Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab, är nöjd med avtalet. Foto: Tommy Pettersson

Saab storsatsar på USA-flyg

Saab och Boeing har inlett ett samarbete med mål att ersätta det amerikanska flygvapnets åldrande flotta med ett helt nytt skolflygplan.

Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab, är nöjd med avtalet.

– Vi är stolta över att tillsammans med Boeing skapa ett högkvalitativt samarbete. Samarbetet är en viktig del i vår strategiska utveckling och vi bekräftar våra långsiktiga finansiella mål. Vi är övertygade om att det här är den bästa och mest kostnadseffektiva träningslösningen för det amerikanska flygvapnet, säger han.

Ekonomiskt drag

Chris Chadwick, VD för Boeing Military Aircraft, ser positivt på de ekonomiska fördelarna.

– Vårt samarbete med Saab för samman teknisk expertis, global närvaro samt vilja och förmåga att skapa en flexibel, kostnadseffektiv och avancerad lösning för piloternas träning. Ett starkt industrisamarbete som gynnar både det amerikanska flygvapnet och de amerikanska skattebetalarna.

Det amerikanska flygvapnets planerar träningslösningar som ska förbereda amerikanska stridspiloter under de kommande 40 åren. Flygvapnet ska ersätta dagens T-38-plan med det nya ”Advanced Pilot Training Family of Systems”, som förväntas omfatta omkring 350 flygplan samt tillhörande system och logistik.