• Sabaton har fått en del kritik som går ut på att de skulle hysa nationalistiska åsiker. Rent skitprat säger bandet själva. Foto: Pressbild

Sabaton bjuder på fest

Falunbaserade hårdrockbandet Sabaton har gått från klarhet till klarhet. Genom målvetet och strategiskt arbete har de blivit ett av landets allra största band. Den 22 augusti landar deras egen festivalturné i Norrköping och Östergötland.

Pär Sundström är Sabatons basist, manager och primus motor. En vänlig man i yngre medelåldern och välmöblerat hjärnkontor. Han påminner mer om en entreprenör än en öldrickande hårdrocksbasist.

-Ja, musiker har jag aldrig sett mig som utan mera som en entreprenör och möjligen att jag känner mig som en rockstjärna när jag står på scenen. Men musiker det tror jag inte, säger den trevlige dalmasen när han ringer upp från sitt älskade Falun. Bandet har en ny platta klar vid namn ”Heroes” och även denna gång handlar lyriken på plattan om krig, krigets fasor och fältslag men denna gång så tar den ett mera personligt avstamp bland männen som stred för det som de trodde var rätt. Det är deras historia man nu vill berätta.

Sjöng på svenska

– Förra plattan ”Carolus Rex” handlar som säkert det flesta vet om Karl XII och finns både på svenska och på engelska. Den svenska versionen blev en mycket stor framgång inte bara här hemma i Sverige utan även ute i Europa. Det överraskade mig lite om jag ska vara ärlig. När vi spelar ute i Europa kör vi en del låtar på svenska och det är väldigt uppskattat. På nya plattan sjunger vi dock enbart på engelska då vi tar upp olika krigshjältar från, till exempel, Australien.

Personalbyte i hårdrocksfabriken

Sabaton har genomgått en ganska stor omsättning i bandets laguppställning. Pär menar att det är sådant som händer och ibland går viljorna isär. Han och sångaren Joakim Brodén är dock kvar som enda originalmedlemmar och är väl något av bandets hårda kärna. Nya i gruppen är Chris Rörland, gitarr, Thobbe Englund, även han gitarr och sedan trummisen Hannes Van Dahl. Plattan ”Heroes” släpps i maj och sedan bär det av på turné och i år gör man även en egen sväng i form av en minifestival.

– Det här är något vi väldigt länge velat göra. Vi gör ju redan vår egen festival i Falun under namnet Sabaton Open Air men vi ville prova att ta ut en liten mindre version av den i landet och till alla dem som inte kan åka till Falun den 14 till 16 augusti.

Danska gäster i Norrköping

– Vi börjar den 31 juli i Stenungsund och håller på fram till och med 23 augusti och avslutningen i Karlstad. Den 22 augusti kommer vi till Östergötland som vi spelat i flera gången. Vi gjorde nog vår första konsert i Linköping och på Skylten för många år sedan. Vi har också spelat både i Flygeln och på Garden. Nu har vi två förband med oss och jag är mycket glad att danska D.A.D kunde vara med på några spelningar, bland annat i Norrköping, det är ett grymt bra liveband, berömmer Pär Sundström sina danska kollegor.