• Sabaton ger sig ut på vägarna igen. Foto: Pressbild

Sabaton börjar i Östergötland

Det svenska metalbandet Sabaton har jobbat sig upp från fritidsgården hemma i Falun till de stora scenerna. I somras spelade de både på Sweden Rock Festival och sin egna festival Sabaton Open Air i Falun. Med en ny platta ger de sig ut på vägarna i vår. Med start i Norrköping den 17 mars besöker det svenska hårdrockbandet sammanlagt åtta städer.

Nyligen släppte Sabaton sitt nionde studioalbum "The last stand" och i och med det så ger de sig återigen ut på de svenska vägarna i mars månad och börjar det gör man i Norrköping. En stad bandet spelat i förut, både på Bråvallafestivalen 2015 och sedan 2014 tillsammans med danska DAD, ett band som de själva har ett gott öga till, i Folkparken under den sommarturné de gjorde då.

– Det känns för det första toppen att ge sig ut på en Sverigeturné. När vi kommer till Norrköping var det ungefär tre år sedan vi sist turnerade Sverige så det känns såklart bra. Att vi valde att lägga Sverigepremiären i just Norrköping är för att vi ville att den första spelningen på svensk mark skulle bli en fantastisk. Och vi litar på publiken i Norrköping och i Östergötland, ni har alltid varit fantastiska och vi har ju spelat både i Linköping, Norrköping och för länge sedan även i Motala.

Ni får en del kritik för era texter som ju mer eller mindre alltid handlar om krig.

– Vår musik är inte så komplicerad. Vi är enkla hårdrockare som spelar enkel hårdrock med mycket melodier. Svårare än så behöver det inte vara och vi vill inte vara ett band som det skall vara extremt att gilla. Jag har såklart full förståelse för att många missuppfattar våra låtar och texter. Det är enkelt att göra det om man bara hör en låt eller en del av en låt. Men om man sätter sig lite in i Sabaton, lyssnar på ett par låtar och faktiskt tänker till så inser man att det är totalt omöjligt att sätta en politisk eller krigsglorifierande stämpel på bandet utan det vi gör är berättar historier. Från alla håll och sidor, förutom vår personliga. Vi lägger inget personligt bakom texterna och vi vill inte påverka folk vad de skall tycka eller tänka. Möjligen uppmuntra till att ta beslut själva.