• Sahar är ett riktigt energiknippe. Foto: Patrik Ekström
  • Jag har världens bästa jobb. Foto: Patrik Ekström
  • Tjejen med koll på det mesta som händer på Stångåstan. Foto: Patrik Ekström

Sahar gick från praktik till arbete

Sahar Raeisi gick från att vara arbetssökande till att få ett arbete som marknadskoordinator via praktik, och sedan via kommunens projekt "100-satsningen" där 100 arbetslösa ungdomar mellan 18-30 år får en ettårig anställning inom ett kommunägt bolag i samarbete med Arbetsförmedlingen. Innan dess hade hon gjort rutten Tranås – Brighton – Dubai och finns nu Linköping. Här är hennes historia.

Sahar är född och uppvuxen i Tranås, staden som sett Päls-Bruno, Kjell Johansson och inte minst Lennart Hyland bli både allmängods och folkkära. Hennes föräldrar kom hit till Sverige och Tranås 1986 från Iran.

– Först tänkte de nog att de inte skulle stanna så länge utan återvända hem, men så växte vi barn upp och det blev så att de valde att stanna i Tranås. Pappa fick jobb som operatör och mamma som sömmerska. Numera är de dock pensionärer, berättar Sahar när vi slagit oss ner i en skön soffgrupp på hennes arbetsplats, Stångåstadens huvudkontor i Tornet. Hon arbetar sedan drygt ett och halvt år som marknadskoordinator och jobbar nära marknadschefen Marie Aktö, som man kan säga var den som "upptäckte" Sahar. Dock var det inte så lätt för Sahar att hitta jobb inom det hon är utbildad till, nämligen marknadsföring.

Det bästa jag gjort

– Jag flyttade från Tranås till Brighton i Storbritannien för att plugga under fyra år. Det var det bästa jag gjort. Jag föll lite för Brighton som stad också, det var ju lite skillnad mot Tranås om man säger så. Efter fullgjord utbildning var det dags att skaffa ett arbete, vilket visade sig vara svårare än hon trott. Under en längre tid sökte hon flera jobb inom marknadsföring, utan att få napp. Men eftersom Sahar är en kvinna som vare sig tar ett nej eller ger upp i första taget, gav ansträngningen till slut resultat.

Fick chansen

– Jag fick chans till praktik på Stångåstadens marknadsavdelning under sex månader. När sedan praktiken tog slut så blev jag "hundrajobbare". När jag sedan såg att man sökte en medarbetare på marknadsavdelningen nappade jag direkt och sökte tjänsten. Och så blev jobbet som marknadskoordinator mitt, skrattar hon och tillägger att Stångåstaden är världens bästa arbetsplats.

– Jag är så tacksam för att jag fick visa vad jag går för, säger Sahar och berättar att hennes jobb tar mycket tid i anspråk och att det inte blivit särskilt mycket fritid senaste tiden. Just nu jobbar hon med Stångåstadens arrangemang under stadsfesten kommande vecka. Dels är det konsert med rapparen Petter, dels andra arrangemang för hyresgäster. Senare kommer Sahar ratta mycket av Stångåstadens engagemang under bomässan i Vallastaden 2017.

Gillar Hendrix och Joplin

– Jo, det blir ett stort åtagande för oss och mycket att göra för mig. Men otroligt roligt projekt att få arbeta med!

Fritid, i den mån det finns tid över för annat, ägnas åt att lyssna på musik. Sahar gillar något otippat rock från 60- och 70-talen och nämner både Janis Joplin och Jimi Hendrix som favoriter. När andan faller på blir det att titta på olika tv-serier. Annars tycker hon om att träna och umgås med vänner.

– Om vi ses här om fem år? Ja, hur ser mitt liv ut då? Jag vet inte, kanske har jag familj. Jag har utvecklats i min roll och gått vidare inom företaget. Jag kan inte säga så mycket om framtiden utan lever mycket i nuet, avslutar Sahar Raeisi.