• Foto: Tommy Pettersson
  • Åke Nordgren har en passion, engagemang och en imponerande kunskap om japanska drycker. När Anh Cam ringer brukar Åke Nordgren komma förbi och genomföra sake-provning på Shínnorí. Foto: Tommy Pettersson

Sake – den okända drycken

Vad vet svensken egentligen om sake? Svaret är att vi vet väldigt lite om den speciella måltidsdrycken. Vi kan inte ens uttala namnet på ett korrekt sätt.

Det finns dock en svensk som kan nästan allt om sake: Åke Nordgren, som kan titulera sig sommelier och domare i IWC och Sake samurai.

Internationell toppklass

På en av Sveriges mest krog- och restaurangtäta gata Ågatan ligger en liten undangömd restaurang som för en tid sedan fick ett celebert besök av sake-experten Åke Nordgren.

Shínnorí är ett ställe där man möter en exotiskt kulturell miljö och en kulinarisk matresa kan påbörjas med dofter och smaker utöver det vanliga.

– Vi har många företag som bokar in sig hos oss och vi arrangerar även speciella tillfällen med sake-provning, säger Anh Cam, ägare och vd för Shínnorí. Hon och maken Fung Kha, köksmästaren, har drivit restaurangen tillsammans sedan starten 2005 och Åke Nordgren har besökt restaurangen ett par gånger tidigare.

Besökt Japan 80 gånger

Åke Nordgren berättar vid sitt besök i Linköping att han startade sitt företag Akebono år 1997. Hans brinnande intresse och engagemang för mat och dryck som livsstil var orsaken till att han startade vin- och matlagningsklubb med vänner på 70-talet. I början av 90-talet gjorde han sin första resa till Japan och då föddes den stora passionen.

– Sake är en väldigt spännande dryck men i Sverige har vi väldigt dålig kunskap och erfarenhet av den japanska drycken. Från 1974 fram till 1997 fanns det enbart en produkt och den kom från USA och det är en ganska enkel sort. Nu finns det väl drygt ett 80-talsorter sake i Sverige. Men vi ska vara medvetna att i Japan finns det 14 000 olika sorter och man har en tvåtusenårig tradition bakom sig, berättar Åke Nordgren innan går in och föreläser för Shínnorís gäster.

Åke driver tillsammans med Fixi Lindén Akebono Sveriges ledande importföretag av japansk dryck vars syfte är att utbilda och visa folk den fantastiska, men tyvärr ibland missförstådda, drycken från öst.

Sake innehåller bara ris, sött ris, där man omvandlat stärkelsen i riset till socker, jäst och vatten. Sake är en väldigt ren alkohol där inga tillsatser förekommer. I Sverige säger vi felaktigt saké med en accent istället för, som det egentligen ska uttalas ”sacke”.

FAKTA Sake

Sake är en risbrygd - inte ett risbrännvin. Tillverkningen av sake är en bryggningsprocess, inte ett destillat och alkoholen överstiger aldrig 19-20 procent. För att bevara de fina smakerna i drycken serveras sake kyld och inte varm.