• Lars Johansson är slussvaktare i Sturefors. Foto: Tommy Pettersson
  • Veronika och pappa Lars vaktar slussen i Sturefors. Foto: Tommy Pettersson
  • Nedanför slussen breder sjö Erlången ut sig över Stångån. Foto: Tommy Pettersson
  • Möjligheter för sjönära tomter för bostäder är sällsynta. Foto. Tommy Pettersson
  • Hjulsbro vackra enkelsluss med bara 0,2 meter i nivåskillnad. Foto: Tommy Pettersson

Sakta flyter Stångån - Kinda kanal

Stångån - Kinda kanal är en av de mest underskattade tillgångarna vi har i Östergötland. Storasyster Göta Kanal är välkänd i hela Sverige och välbesökt av turister.

 Stångån delar upp det vackra landskapet mellan Harvestad och Landeryd i två delar. Ån har sina källor i Ydre kommun och slingrar sig sedan in i Småland och tillbaka in i Östergötland.

 Rinner genom Kråkvinkel

Stångån rinner genom sjöarna Krön, Juttern i Småland och i Östergötland flyter ån vidare norrut genom sjöarna Åsunden, Järnlunden, Stora Rängen och lilla Ärlången. Efter att ha passerat Linköping, även kallad Kråkvinkel, så mynnar vattnet ut i Roxen.

Kinda kanalsträckan är cirka åtta mil lång. Förr i tiden tjänade kanalen som en transportled för virke och jordbruksprodukter. Idag är den än naturskön vattenväg för turister och kanotister. Kinda Kanal trafikeras även med passagerarbåtar som exempelvis M/S Kind.

 Slussvaktaren

Mellan Ärlången och Sturefors gods ligger en av Kinda kanals 15 Östgötaslussar. Stureforssluss är en enkelsluss med en nivåskillnad på cirka 3,2 meter. Här finns här en övernattningsstuga för uthyrning och en underbart vacker natur.

– Förutom att jag är slussvaktare har jag ett eget företag som heter Vikingabadet där jag hyr badtunnor. Slussäsongen brukar vara mellan maj och augusti/september, säger Lars Johansson som är slussvaktare i Sturefors sedan 1967.

– En normalsommar passerar drygt 200 båtar slussen så det är inte så hård trafik tyvärr. Sedan tre år tillbaka har slussvaktarsystemet ändrats. Man har konvojkörning av de heltidsanställda idag. Under högsäsong i sex veckor har jag ett uppdragsavtal med kanalbolaget för slussningen.

Idag finns det enbart tre lokalt boende slussvaktare förutom Sturefors är det Tannefors och Hmara som har kvar den charmiga servicen.

43 distansminuter

Kinda kanalsträckan är cirka åtta mil lång. Förr i tiden tjänade kanalen som en transportled för virke och jordbruksprodukter. Idag är den än naturskön vattenväg för turister och kanotister. Kinda Kanal trafikeras även med passagerarbåtar som exempelvis M/S Kind och M/S Birgit Sparre.