• Håkan Bäck showar. Foto: Privat
  • Shownarrar är vi allihopa. Foto: Privat

Sällskapet Shownarrarna fyller 50

Det illustra ordenssällskapet Shownarrarna fyller under 2017 50 år. Detta kommer att firas vid ett flertal tillfällen. Först ut med en riktig påsksmäll lördagen den åttonde april.

Sällskapet Shownarrarna bildades efter en idé från Sven-Inge Pettersson. Anledningen var att han tyckte man i Linköping borde samarbeta mer och konkurrera mindre inom nöjesbranschen. Bildandet av ett gemensamt Sällskap av ordenstyp, med Thalias Vänner och Stallbröderna som förebilder, skulle kunna vara den bästa lösningen enligt upphovsmannen.

Lite hemliga

– Jo, visst är vi en typ av orden, lite som frimurarna men utan hemligheter, ja eller lite hemliga är vi allt, säger Håkan Bäck, nummer 29 i matrikeln och även kallad "Broder Bläck". Allt enligt gammal fin ordenstradition. Från början så skulle man vara 21 aktiva bröder.

Bröder men även systrar

– Först var bara shownarrarna öppna för män men numera tar vi även in kvinnor som medlemmar, berättar Håkan Bäck och fortsätter med att hälsa välkommen till påsksmällen den åttonde april då det blir en eftermiddag, ja man börjar redan klockan 14.00, som går i visans tecken, något som han ser som självklart och som passar deras lite äldre publik.

Vad är då en shownarr?

– Det är någon som finns och är verksam inom kultursfären i Linköping och som gillar att roa och glädja andra, avslutar broder Bläck, eh förlåt, Håkan Bäck.