• Passa på att uppleva östgötsk landsbygd under Östgötadagarna. Foto: Kajsa Nilsson

Salut för Östgötadagarna

Den 6-7 september är det Östgötadagarna, helgen när den östgötska landsbygden håller öppet hus. I år har helgen fått tema ”mat” och som vanligt har man utsett årets konsthantverk, årets bakverk och årets landsbygdsstipendiat.

Närmare 200 företag och föreningar håller öppet under helgen 6-7 september och överallt sjuder det av liv och rörelse. På listan över besöksmål finns allt från mysiga små caféer och butiker till strutsfarmar och museer.

I Åtvidaberg finns 16 programpunkter och hela Östergötlands stolthet Solkanonen finns givetvis med i programmet. Salut avfyras båda dagarna klockan 13.00 och en guide berättar om världens enda fungerande solkanon. På Östgötadagarnas andra dag arrangeras bussresa i Åtvidabergstrakten där det berättas om dåtid, nutid och framtid i Åtvidaberg. I Falerum har man gjort sin egen tradition med draghjälp av Östgötadagarna. Där arrangeras nämligen Falerumsdagen med marknadsknallar och aktiviteter båda dagarna.

Tal av landshövding

Östgötadagarnas invigningsplats flyttas varje år, förra året höll man till vid Sandviken i Kolmården och i år är det Vreta Kluster som står värd för invigningen. Under invigningsceremonin presenteras Östgötadagarna med tal av bland andra Östsams styrelseordförande Jan-Owe Larsson och landshövding Elisabeth Nilsson. Förra årets Östgötadagar hade tema ”tillgänglighet” och därför teckentolkades invigningen. Även årets invigning kommer att teckentolkas.

Lokal glass

Därutöver kommer det vid invigningen finnas möjlighet att smaka lokal glass och kebab, gå på minimässa, se maskiner och djur på Vretagymnasiet och gå tipsrunda. Peter Borring från Lantbrukarnas riksförbund kommer att finnas på plats för att prata om mat och visa LRF:s nostalgifilmer. Efter invigningen väntar många spännande upplevelser på landsbygden och alla Östgötadagarnas programpunkter finns att läsa om på Visit Östergötlands hemsida.