• Samantha Fox sufflerar ibland Anders när han svävar ut i det blå. Foto: Blixten och Co
  • En enkel och avskalad föreställning. Men väldigt kul. Det är vad Anders Jansson bjuder på. Foto: Blixten och Co

Samantha Fox kommer till stan

Anders Jansson folkkär komiker och känd från Hipp Hipp, Melodifestivalen, Starke man, Halvvägs till himlen och mycket mer, gjorde i höstas sin första egna humorshow och på torsdag intar han Linköping.

Säg Tiffany Persson eller den självupptagne världsreportern Morgan Pålsson och de allra flesta känner igen de udda och knasiga men älskvärda figurerna. Mannen bakom dessa är Anders Jansson som annars återfinns i humorduon Hipp Hipp tillsammans med Johan Wester. Nu står han dock på egna ben i sin första humorshow ”Kom in och stäng dörren”.

En flaska vatten

– Det är egentligen bara jag, en flaska vatten, en tysk ordbok samt en uppstoppad räv med på scenen. Räven heter förresten Samantha efter sångerskan med efternamnet Fox, säger Anders Jansson då han ringer upp från hemmet i Lund.

Ingen stor roll

– Jag har velat hålla det ganska enkelt och avskalat. Räven har ingen direkt stor roll på scenen utan är mest där för att hålla mig sällskap. Dock spelar hon min hund Leroy i en del av showen, avslöjar Anders Jansson som nu haft nypremiär på sin föreställning och känner nog att den är aningen bättre nu än när han körde den i hemstaden i höstas.

– En del material har kommit till och annat sorterats bort. Man känner ganska snabbt vad som fungerar och vad som man kan stryka. Bäst är det nog när man tillåter sig att sväva ut, det gäller bara att ha publiken med sig. Jag vet att jag körde något om en giraff som fick låna sina föräldrars bil för att se Håkan Hellström på Ullevi, men hamnade i bråk med några antiloper tror jag det var, skrattar Anders som ibland brukar fråga publiken om de hänger med i svängarna och om bara 30 procent svarar jakande så kör han på.

Kul med djur

Anders berättar att han gillar djur och har funderingar på att sätta upp en föreställning med enbart djur som tema.

– Den här föreställningen är väldigt mycket jag och en chans för publiken att lära känna mig. Jag berättar en del om mig själv och jag tycker nog att man får ett hum om vem jag är. I föreställningen visas prov på hans outsinliga källa av märkliga infall och underfundiga associationer. Med hjälp av sin fingertoppskänsla för miner, dialekter och kroppsspråk låter han oväntade karaktärer titta fram och peka på det komiska i vardagen. Kom in och stäng dörren är full av nostalgi, nutid och framtid.

Anders favoritfigurer:

Kultur och musikvetaren Itzhak Schenström är min favorit och roligast att skriva för. Han är totalt hämningslös och precis vad som helst kan hända när han är i farten. Hälarna Tomas och Zunken är trevligast även om jag aldrig skulle bjuda hem dem. Tiffany Persson skulle jag nog trötta på efter fem minuter om vi skulle umgås.

Vem är Anders Jansson?

Fullständigt namn: Lars Anders Jansson

Född: 9 oktober 1967

Från: Staffanstorp

Bor: Lund

Aktuell: För det mesta