• Gun-Britt Göransson och sjuksköterskan Natasha Bergsen trivs tillsammans. Foto: Patrik Ekström
  • Nu bygger man nytt och inflyttningen sker under 2015. Foto: Patrik Ekström
  • Sören Holmberg får god vård av Elin Parkkinen. Foto: Patrik Ekström
  • Lisa Johansson är enhetschef. Foto: Patrik Ekström
  • Ida Bergström har varit drivande projektledare när kommunen tog över hemsjukvården. Foto: Patrik Ekström

Samarbete i vården – ett vinnande koncept

Sedan i början av året har kommunen tagit över ansvaret för hemsjukvården och trots att det ännu är i sin linda så ser man redan nu många positiva effekter av övertagandet.

Ida Bergström är enhetschef för vård- och rehabteam i Åtvidabergs kommun samt lokal projektledare för hemsjukvårdsreformen och hon möter upp oss på Östergården där vi möter både nöjda vårdtagare och engagerad personal. Vi sitter först ner med enhetschefen Lisa Johansson och sjukgymnasten Therese Nyman som båda lovprisar övertagandet av hemsjukvården från Landstinget.

– För oss är det något av en win – win situation, menar Lisa Johansson och får medhåll av Therese Nyman.

Alla vinner

– Dels mår vår personal bättre, får nyttja sin kompetens bättre och man får jobba tillsammans som ett team där alla lyssnar på alla. Sedan får vårdtagarna en bättre och mera sammanhållen vård då vi har regelbundna teamträffar där alla som finns runt personen träffas och pratar utifrån dennes behov, berättar Therese Nyman och menar att detta är verkligen är något som stärker alla i sin yrkesroll och att alla får nyttja sin kompetens på allra bästa sätt.

– Sedan upptäcker vi olika behov och arbetsmiljö som personalen kan ha. Mycket fokus ligger på de förflyttningar som vårdtagaren gör dagligen. Ofta räcker det med små åtgärder, säger Therese Nyman och Lisa Johansson menar att ha personal sjukskriven är dyrt och onödigt. I och med att man nu jobbar i team så kanske det kan hjälpa till att minska antalet sjukskrivningar då arbetsmiljön ständigt är i fokus.

Såret läkte

En som är nöjd med vården är Gun–Britt Göransson, hon bor även på Östergården.

– Jag tycker att jag får bra vård här och flickorna är så snälla. Sedan är jag verkligt glad för att man äntligen har fått ordning på det sår som jag dragit på i dryga tjugo år men som nu är så gott som läkt. Förut var det olika sköterskor som kom och gick men sedan jag kom hit så är det Lotta och Maria som haft hand om mig och det är ingen annan än de som får lägga om mitt sår, säger den bestämda damen och ler intagande. Hon tycker det händer mycket på Östergården men Melodifestivalen har hon inte mycket till övers för. Även om hon tittar litegrann.

God stämning

Överlag är det en god stämning och en härlig och varm jargong mellan både personalen och de olika vårdtagarna. Vi träffar även Sören Holmgren som ligger inne på en annan avdelning och som råkat ut för en rejäl trafikolycka. Humöret är det dock inget fel på.

– Här får jag verkligen bra vård, säger han med eftertryck och tittar på Elin Parkkinen som jobbar på att han ska bli bättre då hans ben och bäcken inte fungerar som de ska.

– Hon bråkar lite med mig, säger Sören Holmberg med värme i rösten och man förstår att här arbetar man för en snar bättring och för att han snart ska vara på benen. Vi lämnar hela det stora omvårdnadskomplexet och går ut på parkeringen. Där bredvid har man börjat bygga det nya boendet Kopparsvanen som ska stå klart under 2015. Det blir fint och nytt. Lisa Johansson ser fram mot nya lokaler.

– Visst är det bra som det är nu men det ska bli härligt att få lite nytt också, avslutar hon.