• Per Petersson, projektutvecklare, Jimmy Bäckstrand och projektledaren Fredrik Åsvärd framför ett av de hus som Myresjöhus bygger i den nya stadsdelen. Foto: Tommy Pettersson.
  • Här kan två familjer bo och i ett hus som sticker ut ur mängden. Foto: Tommy Pettersson.
  • Lägenheter på generösa 170 kvadratmeter och med en takhöjd på nära tre meter så bor man bra. Foto: Tommy Pettersson.

Samhällsbyggaren Myresjöhus

En av aktörerna och byggherrarna i den nya stadsdelen Vallastaden är Myresjöhus som bidrar till bo2017 med 5 stycken lägenheter fördelade på två huskroppar där det ena sticker ut rejält. Jimmy Bäckstrand, biträdande affärsutvecklingschef vet att berätta mer.

Att det pågår ett intensivt byggande på det nya bostadsområdet Vallastaden och inför det boexpo som ska gå av stapeln på samma plats mellan den andre till tjugofjärde september går inte att ta miste på. Att stora och något mindre huskroppar nu sträcker sig mot himlen och intäckta som om konstnären Christo varit i farten är vardag för dem som arbetar där men för en tillfällig besökare är det en imponerande syn. En av de något mindre aktörerna är Myresjöhus, det visar sig dock senare att de inte alls är så små som undertecknad först trott, men mer om det senare.

Två olika modeller

– Här bygger vi två helt nya olika husmodeller som vi nu uppför/bygger för första gången, berättar Jimmy Bäckstrand för oss och projektledaren Fredrik Åsvärd pekar ut två huskroppar, dels ett parhus som med ett modernt och spännande tänk sticker ut och sedan ett trevåningshus som ser något mer traditionellt ut. Det sticker dock ut genom att de lägenheterna har en ganska stor boendeyta på hela 170 kvadratmeter vilket då avviker mot att de flesta andra bygger betydligt mindre bostäder.

OBOS äger

– Naturligtvis är det ett väldigt bra tillfälle för oss att visa upp oss som den ansvarstagande byggherre samhällsbyggare som vi faktiskt är. Jag vet att bilden av Myresjöhus är att vi bygger villor åt privatpersoner men vi bygger även lägenheter, förskolor, bostadsrättsföreningar och rent kommersiella fastigheter, berättar Jimmy Bäckstrand vidare och sedan börjar han berätta om att Myresjöhus numera ingår i den Norskägda OBOS- koncernen, ett företag som ägs av 415 000 medlemmar och som under förra året levererade 4 800 bostäder i Sverige och Norge.

Hållbart i alla plan

– Jag vill poängtera att vi vill verka för ett ansvarsfullt och hållbart byggande på alla plan. I de båda parhusen har vi, till exempel, integrerat solceller, vilket vi är först med i Sverige, i det befintliga taket som är något jag tror kommer starkt i framtiden, menar Jimmy Bäckstrand och passar samtidigt på att berömma de som jobbar med hela Vallastaden och deras sätt att hantera allt runt omkring det hela med logistik som gör att Myresjöhus kommer att vara klara lagom till semestern.

– Just nu ser det lite kaosaktigt men här ska det sedan bli tomter med rabatter och kanske även en liten kryddträdgård, menar Fredrik Åsvärd då vi går runt på det som just idag är en byggarbetsplats. Den 2 september får vi se hur de lyckades.