• Sofia Jannok uppträder snart i Linköping. Foto: Live Nation

Samisk urkraft och politisk kamp

I våras gavs Sofia Jannok fjärde album ut ORDA-This is my land, där bland annat "Snölejoninna" och "This is my land" finns med som bonusspår. Nu är hon tillbaka på scenen och ger sig ut på en höstturné i Sverige under namnet WE ARE STILL HERE tour. I helgen gästas hon Linköping.

Sofia är välkänd i Sápmi och hennes musik går hand i hand med kampen för det samiska samhället, dess rättigheter och levnadsvillkor. De starka banden till sin kultur ligger henne varmt om hjärtat, något som märks tydligt både i hennes musik och texter. Svensk, samisk och engelsk pop blandas med både rapp och jojk, samernas traditionella folksång.

Två grammisar

– Jag älskar att skriva och försöker få med mycket av mitt ursprung, att få in mångfald och en bild av Sápmi som stämmer överens med vekligheten. Engagemanget att föra in samiska i musikvärlden är stort och Sofia har blivit positivt bemött med ett flertal priser och utmärkelser samt två Grammis-nomineringar.

Ständig kamp

Dock finns den politiska undertonen ständigt där, det är en viktig och oundviklig del i hennes musik. Hennes ursprung går inte att komma ifrån.

– Jojk är vanligt i Sápmi och har varit det länge. Det är väldigt lite jojk och samiska i media, så jag försöker ploga fram vägen för jojken i musikvärlden, säger Sofia. Det blir också tydligt att det finns för lite kunskap om levnadsvillkoren för samer och behandlingen av det samiska urfolket. Med på senaste skivan finns det inspelade ljudspår mellan låtarna. Spåren är från domstolen där samebyn Girjas tillslut fick tillåtelse att fortsätta förvalta jakt på sina marker. Ljudspåren är korta men påtagliga, det är svårt att inte beröras.

– Sameby vann till slut, men det som gjorde mig så ledsen är att det är så otroligt nervärderande att Svenska Staten använder ordet lappar år 2015. Det värsta är att vi redan lever på de spillror vi redan har, ändå fortsätter det än idag.

Dokumentär i vinter

Vid sidan om musiken kommer Sofia under hösten medverka i två projekt i SVT. Dels SVTs nya storsatsning Midnattssol som har premiär 23 oktober men också i ett dokumentärprojekt som visas senare i vinter.

– Det är en serie i tre delar om mitt liv där man bland annat får följa med mig hem till Sápmi, följa med till USA när träffar annat urfolk och när jag åker på festival.

Ser du fram emot att spela i Linköping?

– Ja, jag var här senast 2009. Vi kommer vi vara ett litet gäng som spelar och det blir såklart mycket från den nya skivan. Men mest ser jag fram emot att spela live, säger hon. Sofia Jannok spelar på Konsert och Kongress söndagen den 30 oktober.