• Andreas Larsson, Kristin Sjölander och lilla Evelina Sjölander 1,5 år spenderar en del av semestertiden i Thailand på att hjälpa barnhemmen. De uppmuntrar fler att göra vad de kan. Foto: Julia Kimell
  • Andreas med de större barnen på Pattaya Orphange. Foto: Pattaya Orphange
  • Kristin och Evelina leker med de små barnen på Pattaya Orphanage. Foto: Personal på Pattaya Orphanage

Samlade in 38 000 till thailändska barnhem

Linköpingsfamiljen Sjölander-Larsson älskar att resa till Thailand, men har ofta reagerat på hur mycket fattigdom och prostitution som finns och tog därför initiativ till en insamling till förmån för två barnhem.

– Vi ser många unga människor, både flickor och pojkar, med västerländska äldre män och har ofta funderat på: ”Hur hamnar de där, och finns det något vi kan göra för att förhindra det?”, säger Kristin Sjölander och Andreas Larsson.

Paret har ett tydligt mål att varenda krona som samlas in verkligen går fram, och vill motivera flera att göra liknande saker. Det är så enkelt att göra skillnad.

De började googla på barnhem som ligger nära deras hus i Thailand och fick snart kontakt.

– Ett av barnhemmen sponsras delvis av Norska sjömanskyrkan och det kändes tryggt att gå via dem vid vår första kontakt, säger de.

På plats i Thailand besökte de barnhemmen och pratade med de ansvariga om vilka behov som fanns och vad personalen önskade att de köpte in. De köpte sedan in det som önskades och de insamlade pengarna gick därmed oavkortat till barnen och deras behov.

Sängar ersätte madrasser

Paret köpte in vattenkylmaskiner, sängar, mat, mediciner och blöjor samt övriga förbrukningsvaror. De har också bekostat måltider, vilket innebär att det frigörs resurser till annat som till exempel reparation av barnhemmets torktumlare.

Barnhemmens standard är av skiftande kvalitet men alla barn har mat för dagen och tak över huvudet. På ett av barnhemmen delar upp till tjugo barn rum.

– Trots det får man nog säga att många av dessa barn har haft tur. Många får det betydligt bättre än vad de hade fått hos sina riktiga familjer som ofta är väldigt fattiga, eller ensamstående mödrar som lever i missbruk. Utbildning är viktigt i landet och barnhemsbarnen går därför i förskola och skola.

Slussas ut i samhället

De flesta barn har ett stort leende på läpparna. De är från ett halvår upp till nittonårsåldern; de tas hand hela vägen tills de kan försörja sig själva.

– Barnhemspersonalen lämnar ingen vind för våg innan de fått jobb eller börjat studera. Vissa barn kommer tillbaka för att jobba på barnhemmet de växt upp på. Annars består stora delar av personalen av volontärarbetare och nunnor.

Säkra pengar

Inför sina resor har paret Sjölander-Larsson med hjälp av vänner, kollegor, familj och släkt samlat in pengar som de köpt nödvändigheter och presenter för till de två barnhemmen. Vid första resan 2012 fick de in 14 000 kronor och i november 2013 kom de upp i hela 24 000.

– Det är helt fantastiskt vad folk skänker och vilket engagemang det väcker. Vi har båda lagt fram information om barnhemmen på våra jobb. Speciellt mycket skänktes kring jul.

De håller kontakt med barnhemmets föreståndare, som skickar dem bilder. De kan se på deras hemsidor vad som händer.

– Vi räknar med att dra i gång en ny insamling nästa gång vi åker. Det är viktigt för oss att se till att pengarna verkligen går dit de ska. Och till jul överraskade vi dem med leksaker och godis. Barnen satt i ring och tackade och man blir rörd av hur de visar sin tacksamhet.

Små initiativ och donationer är livsnödvändiga för de båda barnhemmen. Där finns inga statliga bidrag.

Efter att de fick dottern Evelina, nu 1,5 år, är det framför allt de nyfödda barnen som väcker känslor hos paret.

– Vi inser allt mer hur bra svenska barn har det, och visst får vi perspektiv på tillvaron!