• Två glada gamänger på vift i det stora äpplet. Rennie Mirro och Karl Dyall har kul ihop. Foto: Pontus Höök
  • Sammy Davis Jr visas upp i en föreställning som vävs ihop med Kalle och Rennies liv. Foto: Pontus Höök

Sammy Davis Jr till Linköping

I höst kommer storsuccén om Sammy Davis Jr och hans liv till Linköping. I huvudrollerna ser vi de folkkära musikalartisterna Karl Dyall och Rennie Mirro. Den 1 oktober ser vi dem i Linköping.

Efter 184 utsålda föreställningar väntar Linköpings konserthus 1 oktober och De Geer-hallen 30 oktober. Därefter New York. Den dansanta och musikaliska berättelsen om legenden Sammy Davis Jr är en långkörare på Stadsteatern i Stockholm. Sedan premiären 2012 har den spelats för fulla hus 184 gånger och är därmed den föreställning som spelats längst tid i Stadsteaterns historia. Huvudrollsinnehavarna Rennie Mirro och Karl Dyall gestaltar Sammy Davis Jr, vars liv återberättas av manusförfattaren Jonna Nordenskiöld.

New York, Norrköping, Linköping

Rennie Mirro och Karl Dyall hade just avslutat tre år med ”Singin in the rain”, när duon väckte idén om en ny musikalisk dansföreställning. Framgången på Oscars, tillsammans med motspelaren Hanna Lindblad, var stor. Musikalen nominerades till nio Guldmasker av tio möjliga och tog därefter hem samtliga, vilket aldrig hänt tidigare. From Sammy with love ska inte bara göra det nu aktuella gästspelet. Anrika Apollo Theater i New York väntar den 10 november.

– Det har är ju fantastiskt. Apollo hade enorm historisk betydelse för Sammy och alla andra svarta artister. Och nu får vi göra entré, säger Karl Dyall.

– Redan 2009 besökte Kalle och jag Broadway i ett annat showärende, men nu har allt fallit på plats, sedan Vicky von der Lancken knutit ihop trådarna med teatern, säger Rennie Mirro.

Viktigt att berätta

Sammy Davis Jr var en sammansatt person, både radikal och konservativ. Han hade fått uppleva vad rasism kan ställa till med då han dels var färgad själv och sedan dessutom gifte sig med en vit kvinna, som för övrigt var svensk.

– I tider som dessa blir det än viktigare att berätta både Sammys historia men även min och Kalles då vi båda kommer från blandade familjer. Något som kanske inte är så ovanligt idag men ändå är värt att belysa. För Sammy och hans svenska fru May Britt Wilkens slutade deras äktenskap inte så bra och det räckte nog inte bara med att de verkligen älskade varandra. Troligen blev trycket på dem för stort, menar Rennie Mirro som även berättar om att 70-talet var en mörk tid för Sammy med både ovänskap med Frank Sinatra och medlemskap i Church of Satan.

Church of Satan

– Vår föreställning stannar innan 1970-talet och det mörka tog överhand men vem vet, vi kanske gör en uppföljare…

Karl Dyall och Rennie Mirro är två av Sveriges absolut skickligaste dansare och musikalartister. Bägge har belönats med Guldmasken, musikal-Sveriges främsta utmärkelse. Dyall kommer från streetdance-genren, medan Mirro inledde sin karriär med klassisk balett på Operan. Showdans med sång och skådespeleri är deras signum. I ”From Sammy with love” inkluderas även ekvilibristisk stepp, i koreografi av David Dalmo från dansgruppen Bounce.

Vem var Sammy Davis jr?

Samuel George ”Sammy” Davis, Jr, född 8 december 1925 i Harlem i New York, död 16 maj 1990 i Beverly Hills i Los Angeles i Kalifornien, var en amerikansk underhållare som dansade, sjöng, spelade vibrafon, trumpet, och trummor, imiterade och agerade. Han var en av medlemmarna i Rat Pack. 1960 förorsakade Davis stort rabalder med sitt äktenskap med den svenska skådespelerskan May Britt Wilkens. I 31 av USA:s 50 delstater var då fortfarande äktenskap mellan personer av skilda raser förbjudna och det var inte förrän 1967 som de lagarna avskaffades av Högsta domstolen. Paret, som hade en gemensam dotter och två adopterade söner, skildes 1968. Det året började Sammy Davis att uppvakta Altovise Gore, som uppträdde i hans show och 1970 vigdes de av pastor Jesse Jackson, ett äktenskap som höll till hans död 1990 i komplikationer av strupcancer, som han ådragit sig under många år av rökande.