• Martin Tollén och Elias Aguirre har tänkt efter. Foto: Patrik Ekström
  • ”Partihögkvarteret” på Storgatan. Foto: Patrik Ekström
  • Socialdemokraterna. Foto: Patrik Ekström

SAP analyserade valet 2014

En framgång byggd på dörrknackning och telefonprat

Socialdemokraterna gick framåt i kommunalvalet 2014 och fick totalt 3 586 nya väljare av de 32 202 som valde att rösta rött. Det stod klart när Elias Aguirre och Martin Tollén analyserade det senaste valet under gårdagen.
Att även i framgång ta till sig vad man gjorde bra och vad som var mindre bra är viktigt och något som kan användas i kommande valarbete. Det menar ombudsmannen Elias Aguirre och valstrategen Martin Tollén hos Socialdemokraterna i Linköping och berättar, bland annat, att de fick totalt 32 202 röster och av dessa var 3 586 helt nya och att man hade ett brett stöd och att man ökade i 69 av de totalt 98 valdistrikten.

Hela året

– Vi gjorde en valrörelse som sträckte sig över hela 2014 och vi genomförde över 36 000 samtal med kommunens innevånare och knackade på fler än 55 000 dörrar, berättar Elias Aguirre och Martin Tollén menar att man numera återigen börjat inse vikten av att ”knacka dörr”, att driva de frågor som Linköpingsborna anser vara viktiga och att man även börjat ringa till sina eventuella väljare. Just det där med att ringa folk är en lite het potatis.

– Man vet ju själv hur det känns att bli uppringd hemma av en försäljare och irriterade det kan vara men det visade sig vara precis tvärtom, menar Elias Aguirre som är smått och glatt överraskad av det positiva resultatet som de 11 000 telesamtalen gav.

– Linköpingsborna har helt klart visat att de frågor som vi drivit, jobben, skolan, byggande av bostäder och äldreomsorgen, är angelägna för dem. Vi har också haft initiativet i den lokala debatten och den styrande analysen fick ägna mycket tid till att försvara sig eller hacka på oss. Vi har funnits i medborgarnas vardag och vi har nog känt att vår politik varit väl förankrad. Där talar valresultatet sitt tydliga språk om inte annat, menar Martin Tollén.

Nu fick inte SAP egen majoritet utan man samstyr med Folkpartiet och Miljöpartiet vilket enligt både Elias Aguirre och Martin Tollén fungerar väldigt bra.

– Man behöver inte vara överrens om varje liten detalj utan det viktiga är att när man väl är överrens om en sak så gäller det. Sedan är personkemin väldigt viktig, avslutar Tollén och Aguirra vårt samtal väl medvetna om att viktiga nyckelpersoner i de olika partierna bytts ut eller kommer att bytas ut.