Sara startade Experimentfabriken

LiU-studenten och företagaren Sara Magnusson har utsetts till årets framtida ledare av revision- och kunskapsföretaget Kpmg i samarbete med Universum. Vinsten blir bland annat en ledarskapsutbildning. Sara Magnussons engagemang och arbete med det egna företaget Experimentfabriken, som arbetar för att inspirera mellanstadieelever att intressera sig för naturvetenskap och teknik, samt hennes studier på masterprogrammet Industrial engineering and management gav henne priset.
– Vi tycker att ungt ledarskap är viktigt. Priset delas ut till en person som är kopplad till en högskola samt driver projekt som handlar om att entusiasmera och inspirera sin omgivning med. Något som Sara Magnusson är ett bra exempel på, säger Eric Brandt, ansvarig för studentkommunikation på Kpmg.

10 000 timmar

Sara Magnusson startade Experimentfabriken för två år sedan.

– Jag startade skolan för att jag vill att naturvetenskap och teknik ska bli ett fritidsintresse hos unga personer. Man ska kunna utvecklas inom ämnet på samma sätt som fotboll eller dans, säger Sara Magnusson. Kurser inom robotik, programmering och kemi arrangeras på olika orter runtom i Sverige.

– Om man ska bli riktigt bra på någontng bör man lägga minst 10 000 timmar på det menar forskarna. Det är rätt lång tid och därför måste det finnas en plats där man kan ägna sig åt naturvetenskap och teknik på ett tidigt stadie, säger Sara Magnusson.

Rymdteknik i norr

För studenten själv kom det stora intresset för teknik när Sara Magnusson som femtonåring skulle söka till gymnasiet. Rymdteknikprogrammet i Kiruna blev valet och Sara Magnussons tekniska spår var därmed utstakat.

– Jag fascineras över allt man kan göra med teknik. Nu har jag tre månader kvar på mina studier, förhoppningsvis, och efter det hoppas jag på att arbeta med teknik och teknikutveckling. Gärna i en ledarskapsroll, säger vinnaren avslutningsvis.