• Anders Wahlström från SAS tillsammans med flygplatschefen Camilla Lejon. Foto: Kajsa Nilsson
  • Från och med mars nästa år kan Linköpingsborna flyga till Köpenhamn med SAS. Foto: Kajsa Nilsson
  • Flygplanet som ska användas har plats för 70 passagerare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Camilla Lejon menar att många resor nu kan gå direkt från Linköping istället för Arlanda. Foto: Kajsa Nilsson
  • Anders Wahlström tror starkt på etableringen i Linköping. Foto: Kajsa Nilsson

SAS landar på Östgötaslätten

Från och med slutet av mars ska flygbolaget SAS ha regelbunden trafik till och från Linköping city airport. Trots existerande konkurrens om resenärerna tror alla parter på nyetableringen. SAS kommer att flyga till Köpenhamn två gånger dagligen.

Idag är turen Linköping till Amsterdam populär bland affärsmän som sedan ska vidare ut i världen. Med hjälp av SAS trafik till Köpenhamn kommer KLM:s linje att få avlastning.

– Resorna med KLM till Amsterdam är alltid fullbokade och räcker inte till den efterfrågan som finns. Mellan 120 000 och 130 000 resor per år går via Arlanda och dessa skulle kunna gå direkt från Linköping, säger Camilla Lejon, VD på Flygmex AB och Linköping City Airport. Att SAS etablerar sig i Linköping är inte den enda nyheten för Linköpings flygplats under nästa år. Efter nyår kommer en ny businesslounge invigas i en av flygplatsens vänthallar där flygbolagens kundklubbsresenärer kommer att kunna koppla av innan det är dags att stiga ombord.

Fantastisk dag

Stämningen var förväntansfull och många leenden bländades av under offentliggörandet, inte minst från kommunstyrelsens ordförandes sida.

– Det är en fantastisk dag för Linköping och ett lyft för hela regionen. När den nya tågstationen blir färdig kommer det inte vara mer än en kilometer till flygplatsen, det kommer att vara enkelt att checka in på stationen för att sedan åka vidare med flyg till Köpenhamn, säger Paul Lindvall som menar att just Köpenhamn som destination är efterfrågat av många personer inom näringslivet.

Hubkoncept

Trots att det redan idag går flygningar från Östergötland till Köpenhamn, både med Nextjet från Linköping och med DAT från Norrköping, tror SAS på etableringen i länet.

– Vi arbetar med hubkonceptet som går ut på att man flyger till flygplatser där man kan byta till destinationer runt om i hela världen och jag tror att det är bra att det finns valmöjligheter. Nu måste vi vara på tårna, det är bra med konkurrens, säger Anders Wahlström, ansvarig för SAS företagsförsäljning i Sverige om förhållandet till andra flygbolag med samma typ av lösningar.

Det flygplan som ska användas för rutten är av modell ATR 72-600 och har plats för 70 passagerare. Från och med den 30 mars 2014 kommer man att kunna flyga till Köpenhamn två gånger om dagen, alla veckodagar.